Blog novinek a zajímavostí, Strana 4

Mazagran: Co je zač a proč byste ho měli vyzkoušet?

Ačkoliv mazagran se do povědomí lidí dostal až s podobně pojmenovaným syceným nápojem vycházejícím z této kávy, ve skutečnosti bývá některými odborníky mazagran označován za vůbec první ledovou kávu, která se kdy připravovala. Historie této kávy se datuje až do 17. století a obsahuje celou řadu ingr...

Proč je obtížné recyklovat kávové kelímky?

Pokud si chcete založit vlastní kavárnu, musí vám být jasné, že část spotřebitelů může preferovat kávu s sebou a v takovém případě je samozřejmě žádoucí být ve svém podniku vybaven jednorázovými kávovými kelímky. Ty jsou relativně levné na pořízení pro prodejce, pohodlné pro zákazníky, ale na druhou...

Oleato: Kde vznikla káva s olivovým olejem? A patří olej do kávy?

Pokud jste někdy šli po nějakém větším městě a hledali kavárny, dost možná jste si všimli, že jich existuje opravdu mnoho. A aby tyto podniky dokázaly přilákat vaši pozornost a přiměly vás k návštěvě, musí častokrát inovovat a vytvářet nové kombinace. Dost možná proto se objevila také kombinace kávy...

Kávové soutěže: Jak vypadají a proč jsou důležité?

Pokud byste se na konci minulého tisíciletí rozhodli produkovat skvělou kávu, která by dosahovala výrazně vyšších kvalit než káva vašich konkurentů, bylo jen velmi málo způsobů, jak vaši píli a práci navíc ocenit. Dnes už je to naštěstí minulostí, protože existuje celá řada různých prestižních soutě...

Jak se žije zaměstnancům kávových plantáží?

Když přijdete do supermarketu a vidíte před sebou spoustu ovoce a zeleniny, asi vás napadne, že tyto plodiny musel někdo sklidit. Stejně tak je tomu ovšem i u kávy, kde si to mnoho lidí vůbec neuvědomuje. Bez znalých sběračů pracujících na kávových plantážích by přitom vůbec nemohl vzniknout váš ran...

Babyccino: Co je zač a proč je kavárny nabízejí?

Ačkoliv káva, stejně jako jiné stimulanty, rozhodně dětem nepatří, často se určitě mnoha z nás stalo, že jste šli se svými ratolestmi například do kavárny. A přestože dnes již snad většina kaváren nabízí i nápoje jako jsou čaje nebo horká čokoláda, dost možná jste v nápojovém lístku již někdy zahléd...

Kofein: Jak funguje v našem mozku?

Asi každý z nás tak nějak tuší, že káva dokáže u člověka lehce potlačit únavu a zlepšit koncentraci. A právě to je pro mnoho z nás vyjma skvělé chuti hlavním důvodem, proč po kávě saháme častokrát v situacích, kdy začínáme vnímat nastupující únavu. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, čím jsou tyto úč...

Historie kávy: Jak se vyvíjel přístup ke kávě?

Pokud se v kávovém prostředí nějak více pohybujete, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že káva dnes není jenom obyčejným nápojem. Je to celý životní styl a mnoho lidí si dnes vybírá kávu podle specifických požadavků na chuťový profil, nadmořskou výšku, v níž zrna rostla a nebo třeba konkrétní metodu zp...

Red Eye: americká klasika, kterou musíte vyzkoušet

Když přijdete do kavárny a podíváte se na nápojový lístek, najdete s největší pravděpodobností celou řadu nápojů, které dobře znáte. Cappuccino, latte nebo třeba flat white již u nás přece jenom mají poměrně dlouhou tradici a většině lidem vyhovují. Pokud ale rádi zkoušíte nové věci, možná se díváte...

Mocha: Dokonalé spojení kávy a čokolády

Někdo kávu miluje kvůli její hořké chuti, někdo ji vyhledává spíše kvůli vysokému obsahu kofeinu. Pokud si kávu naprosto běžně sladíte, ale máte pocit, že už vás to tak nějak omrzelo, máme pro vás skvělé řešení. Sáhněte po kávě zvané mocha, kterou běžně seženete v mnoha kavárnách a velmi snadno si j...