Kávovar - Presovač na kávu - Překapávač kávy
Do počátku 19. století se káva připravovala na plotně v hrnci, poté se přelévala do hrnku. Přelom přišel až na samém počátku 19. století ve Francii, kde v té době dokázal kávovar zvaný “biggin” vyrobit vůbec první šálek překapávané kávy. Od té doby již uplynulo řadu let, mnoho inovací a pokroků Vám umožnilo si vybrat cenově dostupné a kvalitní kávovar, presovač na kávu, překapávač kávy do kanceláře nebo na doma.
Filtrovací metoda používá překapávací nebo filtrový systém, vynalezený francouzským arcibiskupem M. de Belloyem a je nejoblíbenější metodou přípravy kávy.
Při manuálním filtrování se používá jako záchytná nádoba kávová konvice, ke které potřebujeme nasazovací nálevku (tělo filtru) s filtrovacím papírem, do něhož vsypeme hrubě mletou kávu. Vroucí voda, kterou kávu zalijeme, prochází filtrem do nastavené konvice. Proces trvá asi šest až osm minut a získaná káva je relativně čirá. Ve strojových, automatických filtrovacích systémech, označovaných jako kávovary, se uvádí na požadovanou teplotu pouze malé množství vody, aby se z mleté kávy získalo co možná nejvíce aroma, a to dřív, než hotová káva prokape přes trvanlivý nebo papírový filtr. Papírové filtry jsou po této stránce velmi praktické, protože je můžeme po použití vyhodit. Kromě toho jsou jako filtrovací materiál vhodnější než většina trvanlivých filtrů z umělé hmoty.