Blog novinek a zajímavostí, Strana 3

Mandlové mléko: Příjemná změna pro vaši kávu

Zatímco ještě před pár lety jste se při návštěvě kavárny museli dost možná spokojit s obyčejným plnotučným kravským mlékem, dnes na trhu běžně existuje celá řada zajímavých alternativ. Před nějakým časem trhu s rostlinnými alternativami kralovalo v minulém článku probírané sojové mléko, avšak v souč...

Sójové mléko: Proč je tak oblíbené?

Pokud jste četli náš článek zaměřený na ovesné mléko, jistě víte, že oblíbenost tohoto typu rostlinného mléka zažívá obrovský boom. sójové mléko je však nápojem, který tu byl dávno před mlékem ovesným a stále existují lidé, kteří preferují spíše tento typ rostlinné alternativy. V tomto článku vás pr...

Ovesné mléko: Proč je tak populární volbou do kávy?

Rostlinné alternativy mléka jsou v současnosti bezpochyby velmi populární a najdete je jak v nabídce velkých kávových řetězců, tak i v mnoha malých lokálních kavárnách. Ještě pár let zpátky přitom mléčné alternativy zahrnovaly primárně mléko sójové a jen ve vybraných podnicích měli třeba kokosové ne...

Cukr: Proč se přidává do kávy a jak ovlivňuje chuť?

Zatímco někdo si rád vychutnává černou kávu bez jakýchkoliv aditiv, někdo si do ní rád přidává třeba mléko a cukr. Například údaje ze Spojených států naznačují, že cukr si do kávy přidává až polovina konzumentů tohoto nápoje. A ačkoliv si mnoho lidí může myslet, že se jedná o nějaký moderní trend re...

Jednodruhová káva: V čem spočívají její výhody?

V rámci kávového průmyslu se v průběhu času vytvořila celá řada vlastních názvů a označení, které mnohdy nemusí být nezasvěceným kávovým konzumentům tak úplně známé. Pokud také při návštěvách kavárny váháte, co znamenají označení jako single origin nebo single farm, pak jste tu správně. V rámci toho...

Káva v plechovce: Kde se tento fenomén vzal?

Pokud pijete kávu, určitě se vám už několikrát stalo, že jste neměli možnost si připravit svůj šálek oblíbené kávy doma. A možná vám v takové situaci pomohly kávy v plechovce, které vyrábí celá řada různých značek a které s postupem času získávají obrovskou popularitu. Ale na co si dát při výběru ká...

Mikroloty: Co jsou zač a proč je vyzkoušet?

Káva dnes není jen obyčejným nápojem, ale celou širokou disciplínou, která si pro své optimální fungování musela, tak jako každý obor, vymyslet řadu vlastních názvů. A zatímco třeba flat white a jiné druhy kávy už zná snad každý, slova jako mikrolot jsou pro mnoho lidí novinkou. Přitom právě mikrolo...

Pákový kávovar: Jak se ovládá a co o něm vědět?

Chtěli byste si doma připravovat stejně skvělou kávu, jakou servírují ve vaší oblíbené kavárně? Pak byste si měli pořídit stejné vybavení. Pákový kávovar představuje pomyslný vrchol v přípravě kávy, ovšem na druhé straně je to poměrně náročná investice, která vyžaduje, abyste se kávě opravdu věnoval...

Káva a houby: Hloupý trend, nebo dobrá inovace?

Asi vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že káva je v posledních letech do značné míry mimo jiné společenskou a trendovou záležitostí. A v rámci moderních trendů se do ní přidává i celá řada různých, na první pohled ne úplně tradičních, surovin. Jednou z nich jsou bezpochyby i tzv. medicinální houby,...

Příroda a kávovníky: Jak se navzájem ovlivňují?

Poptávka po kávě po mnoho dlouhých dekád roste a nedá se tak divit, že pěstitelé kávy rozšiřují své plantáže a produkují kávy více. Je to ovšem mnohdy za cenu kácení nepostradatelných lesů, což může následně čas od času zhoršit průběh některé z mnohdy frekventovaných přírodních katastrof. Kávovníky ...