Ruční mlýnek na kávu
Osm minut, přesně to je doba, po kterou si namletá kávová zrna udrží svoje aroma. A to je také důvod, proč raději kupovat zrnkovou kávu a mlít si ji teprve doma, těsně před samotnou přípravou kávy. Platí, že čím později kávová zrna namelete, tím kvalitnější nápoj si vychutnáte. Káva totiž velice dobře absorbuje vzduch a vlhkost, záhy tedy začíná oxidovat a všechno její kouzlo je pryč.
Který z mlýnků dostupných na trhu ale zvolit? Ruční, anebo elektrický? Ruční mlýnek na kávu je vhodný pro ty, kteří si kávu melou v malém množství, jen pro sebe a své blízké.
VÝHODY MLETÍ KÁVY ZA POMOCI RUČNÍCH MLÝNKŮ
- cenová dostupnost - ruční kávomlýnky jsou levnější než ty elektrické;
- nesrovnatelně vyšší kvalita mletí – odpadá riziko spálení kávy, ke kterému při používání elektrického mlýnku čas od času dochází;
- snadná nastavitelnost hrubosti mletí;
- kávová zrna se namelou rovnoměrně, na přibližně stejně velké kousky – na rozdíl od elektrických mlýnků jsou totiž ty ruční vybaveny mlecími kameny. Kávomlýnky s elektrickým pohonem využívají k mletí nože, které kávu nemelou, nýbrž sekají. Výsledkem jsou nepravidelné kusy, které při vaření extrahují nerovnoměrně, což se posléze negativně projeví na chuti, která je nevýrazná a nahořklá.
Nabídka ručních mlýnků na kávu je poměrně široká. Pořídit si tak můžete obyčejný umělohmotný strojek či opravdový skvost v podobě stylového dřevěného mlýnku, který se stane ozdobou Vaší kuchyně, avšak ve srovnání s prvně jmenovaným neuchová namletou kávu v neprodyšném prostředí, takže je třeba ji ihned spotřebovat. Nutno podotknout, že ani v plastovém mlýnku Vám namletá zrna nevydrží věčnost. Životnost kávy totiž nepřesahuje více jak desítky minut.