Chyby u přípravy espressa: Čemu se vyvarovat?

Příprava dokonalého espressa rozhodně není lehkou záležitostí a pokud nejste tak úplně profesionální baristé, dost možná vás i na první pohled tak obyčejný nápoj jako espresso zvládne docela potrápit. Existuje totiž celá řada možností, kde udělat chybu a výsledný šálek kávy tak zkazit. V tomto článku pro vás naštěstí máme výčet některých z velmi častých chyb, kterých se začátečníci dopouští. 

1. Špatný výběr kávy 

U kávy to všechno začíná. A byť to může vypadat jako banalita, výběr kávy není vůbec tak jednoduchý a měl by reflektovat vaše chuťové preference. Pokud rádi experimentujete, můžete sáhnout například po světleji pražených kávách. Sázkou na jistotu jsou však kávy ve stylu italského espressa, tedy tmavěji pražené, s téměř nulovou kyselostí, intenzivní hořkostí a nuancemi čokolády, oříšků i karamelu. A právě do druhé kategorie patří například naše vynikající Espresso, které může být dobrým odrazovým můstkem pro vaše objevování espresso světa. 

chyby u přípravy espressa 1

2. Špatné skladování či mletí

Další častou chybou je špatné skladování a následné mletí kávy. Po nákupu je dobré kávová zrna skladovat na suchém a chladném místě (někdo dokonce volí skladování v lednici) a mletí by mělo přicházet na řadu až těsně předtím, než se kávu rozhodnete spotřebovat. Jedině tak si totiž uchová své vynikající aroma a veškeré chuťové nuance, které by jinak mohly postupně degradovat. 

3. Absence potřebného vybavení 

Jak jsme zmiňovali již například v našem samostatném článku o pákovém kávovaru, už jen samotný přístroj je poměrně cenově nákladnou záležitostí. Pokud chcete připravit chuťově dokonalé espresso, budete však potřebovat i celou řadu dalšího vybavení, bez kterého to zkrátka nepůjde. Typickým příkladem je třeba spolehlivá baristická váha, tamper nebo obstojný portafilter. Ačkoliv se na první pohled může jednat jen o detaily, ve skutečnosti právě to, kolik kávy použijete, jak ji upěchujete a jak kvalitní máte portafilter, může rozhodovat o kvalitě výsledného šálku kávy. 

4. Nedostatek trpělivosti 

Pokud jste si kávu v pákovém kávovaru nikdy nepřipravovali sami, možná máte pocit, že na tom vůbec nic není. O to větší pak může být vystřízlivění, až zjistíte, co všechno je třeba pohlídat. Důležité je se však počátečními neúspěchy nenechat odradit, protože i tentokrát platí, že trpělivost přináší růže. Při přípravě kávy proto doporučujeme nikam nespěchat a trpělivě čekat, až se například voda v kávovaru nahřeje. Uvidíte, že rozdíl ve výsledném šálku kávy bude v průběhu času obrovský a po několika měsících tréninku budete dost možná připravovat kávu jako profesionální baristé. 

chyby u přípravy espressa 2

5. Špatná voda

V praxi v našich končinách není tento problém příliš častý, ale samozřejmě se vyskytnout může. Jak jsme psali v našem samostatném článku na téma vody v kávě, tato na první pohled nenápadná ingredience dost zásadně ovlivňuje výslednou chuť espressa. A pokud například žijete v oblastech s velmi tvrdou vodou, může dojít kvůli nadměrnému množství minerálů ve vodě k nedostatečné extrakci kávy. Jestli máte tedy pocit, že všechny ostatní faktory už jste ošetřili a káva stále nechutná podle vašich představ, můžete zkusit koupit například filtrační konvici a vodu před přípravou kávy filtrovat. 

No a to by bylo pro náš článek o nejčastějších kávových chybách všechno. Ačkoliv na těchto chybách musíte pracovat v první řadě sami, my vám můžeme pomoci s dobrou kávou, která je pro přípravu espressa rovněž velmi důležitá. Podívejte se proto do naší nabídky čerstvých káv a vyberte si přesně takovou, která bude odpovídat vašim preferencím.