Blog novinek a zajímavostí

             

                                        

 

Zázvorové pivo: Jasná přísada do letní kávy!

Jaký letní drink se vám vybaví, když se řekne káva a limonáda? Pro většinu lidí je to bezpochyby ikonické Espresso & Tonic, kterému jsme se již věnovali v jednom z předchozích blogových příspěvků. Stále větší popularitu si však získávají také drinky s tzv. zázvorovým pivem, které představuje dob...

Nejlepší ingredience do cold brew: Čím ho vylepšit?

Ačkoliv ještě pár let zpátky bylo cold brew na českém trhu tak trochu velkou neznámou, aktuálně patří mezi neodmyslitelné nápoje, které najdete v repertoáru mnoha kaváren. A i když samozřejmě každé cold brew je trošku jiné, obvykle tato metoda přípravy kávy vyzdvihuje spíše čokoládové a zemité tóny ...

Filmy o kávě: Co by vám nemělo uniknout?

Pro někoho je káva jenom obyčejným nápojem, který mu po ránu pomáhá se připravit na náročné dny, ale pro někoho je to celý životní styl. Pokud vás baví neustále ochutnávat nové kávy, sledujete aktuální trendy a rozšiřujete si obzory, máte k tomu i jiné možnosti, než jen čtení našeho pravidelného blo...

Jak připravit cibetkovou kávu? Máme pro vás manuál!

Pokud přemýšlíte o koupi cibetkové kávy, měli byste vědět, že nákupem kávových zrn to všechno teprve začíná. Samozřejmě, že kopi luwak je velmi výjimečná a raritní káva, ovšem pokud ji nedokážete vhodně připravit, zbytečně se ochuzujete o delikátní chuťový zážitek, který může tato káva původem z Ind...

Kávové mýty: Vyvracíme největší omyly o kávě

Káva patří mezi celosvětově nejhojněji konzumované nápoje – samozřejmě hned po vodě. Ruku v ruce s její popularitou jdou ovšem také nejrůznější výmysly, mýty a omyly, které se hojně rozšířili a kterým mnoho lidí skutečně bezmezně věří. Jak přitom dokládají mnohé vědecké studie, ve skutečnosti je káv...

Příprava rozpustné kávy: Jak si ji udělat co nejlépe?

Rozpustná káva obecně řečeno nemá ve světě výběrové kávy příliš populární postavení. Mnoho odborníků na ni kouká jako na jakousi podřadnou kávu, která se sice snadno připravuje, ale tím její benefity tak nějak končí. Chuťově není moc výrazná, často se vyrábí z hořké a nezajímavé robusty a ani její a...

Největší producenti kávy: Které země dominují?

Přemýšleli jste někdy nad tím, z jakých zemí pochází suroviny, které jsou pravidelnou součástí vaší snídaně? Pokud se podíváte nejen na nejrůznější ovoce a zeleninu, ale třeba také na čaje nebo kávu, zjistíte, že dost možná k vám některé z těchto surovin putovaly třeba i přes půl světa. A káva není ...

Piccolo: Kde se vzal tento ryze český fenomén?

Když přijdete do kavárny, máte zpravidla na výběr z obrovského množství různých nápojů. Části z nich jsme vychází například z nestárnoucího espressa, přičemž těm jsme se věnovali například v rámci jednoho z našich článků o druzích kávy. Pak ale existují i takové, které využívají kávu filtrovanou a ř...

Kanálkování: Jak se mu vyhnout v domácí přípravě?

Espresso je na první pohled takový nenápadný kávový nápoj, který má po celém světě obrovské množství příznivců. Jakmile si ale koupíte pákový kávovar a rozhodnete se pro domácí přípravu, dost možná zjistíte, že to není vůbec tak jednoduché, jak se může zdát. A jedním z problémů, které začínající bar...

Teplota vody při přípravě kávy: Jaká je ideální?

Pokud se alespoň částečně pohybujete ve světě kvalitních čajů, jistě víte, že například zelené čaje se nikdy nezalévají vroucí vodou, protože ta by zničila některé z přirozených chuťových vlastností. Naproti tomu černé čaje horkou vodu vyžadují, protože jinak jejich chuť není ani zdaleka tak intenzi...