Blog novinek a zajímavostí

             

                                        

 

Káva netradičně: Proč vyzkoušet kávovou omáčku?

Káva může mít celou řadu podob. Někdo si rád dopřává intenzivní espresso o malém objemu, někomu vyhovuje spíše vyvážený a jemný filtr. Někdo do kávy přidává mléko, někdo si ji nedovede představit bez cukru. Existují ale i lidé, kteří s kávou experimentují více – například je možné do kávy přidat tře...

Dekantování kávy: K čemu je dobré?

Káva a víno toho mají mnoho společného. Kromě toho, že například oba dva nápoje disponují charakteristickou intenzivní chutí a podléhají striktním pravidlům při sklizni, výrobě i následném degustování, se také oba mohou tzv. dekantovat. Zatímco u vína je to ale poměrně časté, u kávy tento proces děl...

Proč je káva v kavárně drahá? A jak na ní ušetřit?

Pokud pravidelně chodíte do kaváren, jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že i taková na první pohled základní položka, jako káva, během několika posledních let poměrně výrazně zdražila. A jak jsme zmiňovali v samostatném článku o cenách espressa v Evropě, Česko na tom není ani zdaleka nejhůře....

Jak káva ovlivňuje vaše zuby? A jak ji pít šetrně?

Káva je pro mnoho z nás nedílnou součástí každého dne. A i když má bezpochyby obrovské množství zdravotních benefitů, o nichž jsme se zmiňovali například v jednom z našich předchozích článků, její pití může být spojeno i s určitými negativy. Jedním z těch nejznámějších je také nepříjemné žloutnutí z...

Jaký kontinent má nejlepší kávu? A jaké jsou rozdíly?

Pokud pravidelně navštěvujete nejrůznější kavárny, určitě se vám již někdy stalo, že v nějakém podniku připravovali kávu ze dvou různých zrn. Jak ale zareagovat, když se vás barista zeptá, jestli byste si dali raději kávu z Kolumbie, nebo z Etiopie? Ve skutečnosti to není tak těžké a vůbec nemusíte ...

Je káva dobrým hnojivem? Máme pro vás pro a proti

Káva patří mezi nejkonzumovanější nápoje na planetě. A ať už pijete klasické espresso, filtr nebo třeba českého turka, kterému jsme se věnovali v samostatném článku, pokaždé po přípravě kávy zůstávají již vylouhovaná mletá kávová zrna. Lógr, odborně označovaný jako kávová sedlina, ale rozhodně nemus...

Zázvorové pivo: Jasná přísada do letní kávy!

Jaký letní drink se vám vybaví, když se řekne káva a limonáda? Pro většinu lidí je to bezpochyby ikonické Espresso & Tonic, kterému jsme se již věnovali v jednom z předchozích blogových příspěvků. Stále větší popularitu si však získávají také drinky s tzv. zázvorovým pivem, které představuje dob...

Nejlepší ingredience do cold brew: Čím ho vylepšit?

Ačkoliv ještě pár let zpátky bylo cold brew na českém trhu tak trochu velkou neznámou, aktuálně patří mezi neodmyslitelné nápoje, které najdete v repertoáru mnoha kaváren. A i když samozřejmě každé cold brew je trošku jiné, obvykle tato metoda přípravy kávy vyzdvihuje spíše čokoládové a zemité tóny ...

Filmy o kávě: Co by vám nemělo uniknout?

Pro někoho je káva jenom obyčejným nápojem, který mu po ránu pomáhá se připravit na náročné dny, ale pro někoho je to celý životní styl. Pokud vás baví neustále ochutnávat nové kávy, sledujete aktuální trendy a rozšiřujete si obzory, máte k tomu i jiné možnosti, než jen čtení našeho pravidelného blo...

Jak připravit cibetkovou kávu? Máme pro vás manuál!

Pokud přemýšlíte o koupi cibetkové kávy, měli byste vědět, že nákupem kávových zrn to všechno teprve začíná. Samozřejmě, že kopi luwak je velmi výjimečná a raritní káva, ovšem pokud ji nedokážete vhodně připravit, zbytečně se ochuzujete o delikátní chuťový zážitek, který může tato káva původem z Ind...