Cibetková káva - Kopi Luwak - 100% arabika přímo z pražírny

1 položek celkem
Čerstvě pražená káva arabika - Cibetková káva - Kopi Luwak
od 699 Kč / ks

O cibetkové kávě jste už určitě slyšeli. Jedná se o kávu, jež spolu s výkaly vylučuje oviječ skvrnitý, indonéská šelma z čeledi cibetkovitých. Tato káva patří mezi nejdražší...

Kód: 77010

Luwak (neboli česky cibetka) je kunovitá šelma, která žije v horských oblastech, a to převážně na Bali, Jávě a Sullawesi v Indonésii. Toto zvířátko, které je velmi podobné lasičce, se kromě hmyzu, drobných hlodavců a tropického ovoce živí také pojídaním sladkých bobulí kávovníku, z nichž si vybírá ty nejuzrálejší. Cibetka si přitom pochutnává pouze na slupkách, protože její trávicí ústrojí celé kávové zrno nestráví a naprosto neporušené ho vyloučí ven. A právě to je základ pro výrobu cibetkové kávy (Kopi Luwak).
Kávové zrno totiž projde trávicím traktem cibetky, kde dojde k tzv. fermentaci, to znamená, že každé zrno je obohaceno důležitými trávícími enzymy, které spolu s žaludečními šťávami cibetky nastartují biochemický proces, v jehož rámci dojde ke štěpení proteinů na aminokyseliny. Díky tomuto procesu ztrácí káva veškerou hořkost a naopak získává naprosto jedinečnou chuť, ve které lze rozpoznat tóny karamelu, čokolády a ovoce. Někdo v cibetkové kávě dokonce cítí i náznak švestek. A jak se vůbec cibetková káva "sklízí"? Hledání trusu cibetek s kávovými zrny zabere farmářům spoustu času. Není totiž vůbec jednoduché najít exkrementy zvířat, která většinu svého času tráví ukrytá v hustých horských keřích. Nejdůležitější tak je důslednost.

Poté, co farmář nashromáždí dostatek trusu, musí z něj vybrat kávová zrna a tato pečlivě očistit a osušit. Následuje oddělení zrn od obalu a jejich opětovné sušení. Až po tomto zdlouhavém procesu, který trvá až několik dní, jsou kávová zrna konečně připravena k pražení. Na pražení samozřejmě také hodně zaleží. Zrna musí být upražena tak akorát, v opačném případě by káva mohla ztratit svou specifickou vůni a chuť.
V minulosti byla cibetka považována za cizopasníka a lovena pro údajné farmaceutické účely. Dnes je častým terčem pytláků, kteří ji loví pro svou obživu. Divoce žijících cibetek tak neustále ubývá. A to je také jeden z důvodů, proč je cibetková káva jednou z nejdražších a nevzácnějších káv na světě.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení