Zambie - Neznámá káva, kterou musíte ochutnat

Zambie je zemí, která musí na trhu s kávou čelit velmi silné konkurenci. Státy jako Keňa, Tanzanie, Malawi a další jsou velmi dobře známé svou kvalitní kávou, jíž si po celém světě získaly řadu příznivců. Pro Zambii, která byla vždy spojována především s těžbou mědi, je proto velmi složité dostat se do povědomí lidí i jako vývozce prvotřídních kávových zrn s velice charakteristickou chutí. Vzhledem k tomu, že se místní obyvatelé tomuto odvětví zemědělství začali aktivně věnovat až před asi 30 lety, jedná se v porovnání s ostatními vývozci z oblasti Afriky stále o nováčka. V dnešním článku si vysvětlíme, čím je zambijská káva zajímavá a proč byste ji určitě měli dát šanci.

Zambie jako nováček na trhu
Káva se do Zambie dostala velmi pozdě, konkrétně až v 50.letech minulého století. První kávovníky pocházeli z Tanzanie. Místní obyvatelé se snažili diverzifikovat suroviny exportu, protože do té doby byli závislí pouze na vývozu mědi. Kromě toho si od pěstování kávy pochopitelně slibovali velký zisk. První pokusy však skončily nezdarem, protože země neměla v této oblasti žádné zkušenosti. Káva se zde pěstovala na velkých plantážích, které byly často napadeny škůdci, kvůli nimž nebylo co sklízet. Když už se úrodu podařilo uchránit, nastal velký problém s jejím převozem. Místní farmáři nebyli schopni ji z vnitrozemí dopravit až k přístavům, odkud by mohla být vyvážena do světa. Když k tomu připočteme ještě skutečnost, že kávu ze Zambie nikdo neznal, tudíž po ní nebyla téměř žádná poptávka, není se čemu divit, že se po čase místní ekonomika začala orientovat zpátky na těžbu mědi.

K%C3%A1va%20Zambie

Ruční sběr zaručuje prvotřídní kvalitu
V polovině 70. let byla ekonomická situace Zambie relativně dost posílená vývozem mědi, nicméně vláda se opět rozhodla dát šanci kávě, aby nebyla závislá pouze na jednom vývozním artiklu. Tentokrát ale požádala o finanční podporu Světovou baku. Díky dotacím se tak mohlo pěstování rozjet znovu. Na rozdíl od pokusů z 50. let se teď však cílilo na rozvoj malých farem. To se ukázalo jako velice dobrý tah, protože už v 80. letech se začala káva vyvážet ve velkém. Zdejší pěstitelé se specializují především na arabiku, která má díky vlhké půdě v horských oblastech ideální podmínky pro růst. Nejvyšší kvalitu kávových zrn zaručuje mimo jiné ruční sběr, který je pro Zambii typický. Ručně probíhá i promývání, po kterém následuje schnutí na slunci. 

Jemná chuť, která vám učaruje
Po chuťové stránce je zambijská káva velice podobná té keňské, ale doprovází ji také tóny typické pro kávu z Tanzánie. To je zapříčiněno tím, že právě z těchto dvou zemí je zdejší káva vyšlechtěná. Na rozdíl od ostatních druhů kávy z Afriky bývá však ta ze Zambie jemnější a méně kyselá. Je silně aromatická, má plné tělo a výraznou chuť s ovocným nádechem. Zkusit můžete také její ledovou variantu. Příprava ledové kávy není vůbec složitá. Stačí, když do vychlazené kávy přihodíte pár kostek ledu. O letní osvěžení máte v tu ránu postaráno. 

Jakou doporučujeme vybrat?
Aby káva ze Zambie co nejlépe vynikla, musí být čerstvá. Naším posláním je ale zprostředkovat vám prvotřídní chuťový zážitek, a proto pro vás kávu pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním. Jestli tedy chcete kávu, díky které se budete těšit na ranní vstávání a první šálek kávy, vyzkoušejte naši zambijskou arabiku značky Latino Café. A nebo si vyberte z naší nabídky, v níž máme kávu ze zemí celého světa.

banner_degustátorStaňte se_962x230px