Panama - Úžasná káva dostupná jen v omezeném množství

Káva v Panamě nemá staletí dlouhou tradici a dokonce ani neroste napříč celou zemí, takže je její produkce značně omezená. Přesto ale má svým konzumentům co nabídnout a z úst nejednoho odborníka uslyšíte, že je to dokonce jedna z nejlepších káv na celém světě. A jelikož u nás není zdaleka tak populární jako kávy z jiných zemí, měli bychom si ji v našem dnešním článku o něco blíže představit.

Káva v Panamě je záležitostí 20. století
Káva v Panamě rostla ve volné přírodě stejně tak, jako u nás rostou například jablka nebo hrušky. Problém byl v tom, že po chuťové stránce nebyla vůbec dobrá, a proto si jí nikdo nevšímal. Jako příležitost k povzbuzení ekonomiky začali obyvatelé Panamy kávu vnímat až začátkem 20. století, kdy ji začali vysazovat u horského městečka Boquete poblíž hranic s Kostarikou. Dnes se pěstují především poddruhy arabiky Bourbon, Caturra, Catuai, Typica a Geisha, přičemž právě poslední zmíněný kultivar je známý pro svoji extrémně vysokou kvalitu. Geishu do Panamy dovezl Don Pachi až v roce 1964 doufajíc, že bude rezistentní vůči tamním chorobám. Jelikož ale tuto kávu vysadil v nížinách, kde dodnes dobrá káva neroste, byl velmi zklamaný a chuť kávy byla odporná. Na tuto příhodu navázala až farma Finca Esmeralda v roce 2004, když po vypěstování této kávy ve vyšších nadmořských výškách vyhrála hned několik důležitých soutěží a Geisha se tak rázem stala mnohem oblíbenější. Pěstitelé v Panamě využívají především mokrou metodu, řidčeji se pak objevuje i metoda suchá a jen velmi málo se setkáte s tzv. Honey metodou populární v Kostarice.

Kávy produkuje Panama málo, ale je úžasná
V posledních letech Panama produkuje většinou od 5 do 10 tisíc tun zeleného kávového zrna, avšak minulý rok to bylo jen 4,5 tisíce tuny. Jedná se tedy o velmi malého exportéra kávy, který se na světové produkci se podílí mnohem míň než 1% a v porovnání s ostatními zeměmi se nachází až ve čtvrté desítce vývozců. To ale neznamená, že káva nemá co nabídnout - právě naopak. Podle mnohých odborníků si na kávě zamilujete zejména její intenzivní aroma připomínající vůní jasmínu a citrusů. Po chuťové stránce rozhodně dominují oříšky, které postupem času přechází v nasládlé medově citronové tóny. Káva se pije dobře, má velmi lehké tělo, minimální aciditu i hořkost, a tak si ji můžete vychutnat klidně i několikrát denně a v kteroukoliv denní dobu. Skvěle se hodí pro start náročného dne i v rámci chvilkového relaxu po práci.

K%C3%A1va%20Panama

Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Abyste si mohli kávu z Panamy vychutnat naplno, nemusíte tam jezdit. Díky naší panamské arabice značky Latino Café, kterou pražíme až co nejkratší dobu před odesláním, si můžete vychutnat přesně takový šálek kávy, jaký by vám naservírovali v panamské kavárně. Výrazná oříšková chuť, omamné jasmínovo-citrusové aroma a nezapomenutelný chuťový zážitek teď můžete mít na stole každé ráno. Kávu si u nás můžete objednat jak v sáčku, tak v dóze, která aroma lépe uchová a zároveň představuje i krásný dárek.

banner_degustátorChci se stát_962x230px