Galapágy - Netypická káva, kterou si zamilujete

Představte si, že Galapágy byly objeveny už v roce 1535, ale nikdo je neobýval, a tak sloužily primárně pirátům pro doplňování pitné vody při dlouhých plavbách. Devatenáct sopečných ostrovů byste našli na všech dobových mapách, ale přesto toto území po celá staletí nikomu nepatřilo - až roku 1832 je anektoval Ekvádor, jehož součástí jsou dodnes. A přestože se nejedná o typickou turistickou destinaci, potenciálním návštěvníkům mohou Galapágy nabídnout tři věci - úžasnou přírodu, endemické druhy zvířat (včetně obřích želv, podle kterých bylo souostroví pojmenováno) a výbornou kávu. No a jak asi tušíte, právě poslední ze zmiňovaných lákadel bude tématem dnešního článku.

Káva ze srdce národního parku
Věřili byste tomu, že kávu můžete pěstovat třeba i v samém srdci národního parku? Ač to zní neuvěřitelně, v roce 1934 bylo souostroví pro svoji unikátní faunu celé ustanoveno národním parkem, ale jelikož kávovníky se zde pěstovaly mnohem dříve, zůstala jejich kultivace zachována. Problém je ale v tom, že není možné kultivovat nová území, používat hnojiva či pesticidy ani využívat příliš mnoho strojů usnadňujících sklizeň, což se samo o sobě musí projevit vyšší cenou. Když ale tamní podmínky prozkoumáte detailněji, zjistíte, proč je galapážská káva tak raritní. Z celkem 19 se ostrovů se káva pěstuje jen na třech a to ve velmi malém množství - plantáže na San Cristobal zabírají 239 ha, na Santa Cruz 214 ha a největší z ostrovů Isabel disponuje pouhopouhými 35 ha plantáží. Podle dostupných údajů je výnosnost jednoho hektaru půdy v průměru 400 kg kávového zrna za rok a jednoduchou matematikou tedy zjistíte, že celková produkce většinou nepřesáhne 200 tisíc kilogramů kávy. A to je ve světovém měřítku opravdu minimální množství.

Galapágy jdou při pěstování kávy tak trochu proti proudu
Bez ohledu na to, jestli jste o Galapágách někdy dříve slyšeli, musíte uznat, že tato země je velmi sympatická a pěstování kávy to krásně ilustruje. I v dobách, kdy bylo trendem klást důraz na co největší kvantitu kávy si Galapágy zachovaly své priority a nesnažili se o enormní rozšíření plantáží, přestože by to vzhledem ke klimatickým podmínkám bylo tehdy ještě možné. Místo toho produkovaly stále stejné množství arabiky, ale snažily se dosáhnout co nejvyšší kvality. A nutno podotknout, že se jim to skvěle daří - ačkoliv je galapážská káva s jejím vysokým obsahem kofeinu spíše raritní, když už ji seženete, sami se přesvědčíte o tom, jak skvělý a originální chuťový zážitek vlastně představuje.

Latino Cafe - Kava Galapagy

Káva, která hraje celým spektrem chutí
Díky nadmořské výšce kolem 1500 metrů, sopečnému podloží a optimálním klimatickým podmínkám dokáží Galapágy vtisknout velmi originální spektrum chutí i tak chuťově konzervativnímu kultivaru, jako je Bourbon. Čerstvě upražená arabika tak má velmi jemné aroma jasně odkazující k marcipánu a kakau, chuťově je velmi vyvážená a má plné tělo s lehce tabákovými dozvuky. Velmi vyhledávaná je káva zejména díky svěží aciditě, jasné jsou stopy citrusových plodů i sušených švestek, které dotváří celou plejádu velmi zajímavých chutí.

Jakou doporučujeme vybrat?
Káva z Galapág představuje jednu z nejvzácnějších káv na trhu a už jen proto se vyplatí ji vyzkoušet. Ocení ji totiž nejen kávoví odborníci, ale i laičtí milovníci dobrého šálku arabiky. Aby ale maximálně vynikla chuť a vůně, je nutné, aby káva byla čerstvá. V případě naší galapážské arabiky značky Latino Café máte záruku, že jsme ji upražili až co nejkratší dobu před odesláním a chutná přesně tak, jak by chutnat měla. Pokud tedy chcete nezapomenutelný chuťový zážitek, rozhodně nemusíte svůj nákup déle oddalovat.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení