Austrálie - Úžasná káva s nízkým obsahem kofeinu

Pokud se laickýma očima podíváte na Austrálii, pravděpodobně by vás vůbec nenapadlo, že tato země je schopna produkovat nějakou kávu. Jednak neleží přímo uvnitř kávového pásu a jednak jsou tamní tropické a subtropické přírodní podmínky pro kávu poměrně nevýhodné. Přesto tato země je schopna arabiku produkovat a odborníci ji dokonce považují za vůbec nejlepší kávu na světě. Vyplatí se doopravdy vyzkoušet? A má doopravdy co nabídnout? Na to se zaměříme v dnešním článku.

Vypěstovat kávu v Austrálii rozhodně není levné
Australskou kávu byste v supermarketech hledali marně. A s produkcí pohybující se kolem 300 tun ročně se vlastně ani není čemu divit. Když už na ni ale ve specializovaných obchodech narazíte, máte stoprocentní záruku vysoké kvality a mimořádné chuti. Většinou si za ní ale budete muset připlatit. Proč? Protože pěstování kávy v Austrálii rozhodně není ani jednoduché, ani levné. Roste zde jen jediný kultivar arabiky a sice Bourbon, jedna z vůbec nejstarších odrůd. No a aby toho nebylo málo, Bourbon roste jen v několika vybraných regionech, jimž vévodí plantáž Skybury nacházející se nedaleko Cairns Highlands. Kávě se v této oblasti sice skvěle daří, ale přesto to vypadá, že produkce dosáhla svého maxima - problémy představuje především klima znemožňující širší expanzi a velké mzdové náklady pro kávové pěstitele - vzhledem k podmínkám se totiž i samotný sběr provádí ručně bez použití strojů, což samozřejmě vyžaduje větší množství sběračů  a mnohem delší čas. Výsledek ale vždy stojí za to.

Káva v hrnku

Skvělý chuťový zážitek s minimem kofeinu
Australský Bourbon má ve srovnání s většinou ostatních arabik mnohem méně kofeinu, což je pro mnohé konzumenty vítaný benefit. Ocení to především ti z vás, kteří si rádi vychutnají šálek dobré kávy třeba po práci, ale nechtějí silnou arabiku, která by jim nedovolila večer včas usnout. Zároveň nižší obsah kofeinu v kávě často značí, že byla káva vypěstována bez použití chemikálií, umělých hnojiv a herbicidů, proto má australský Bourbon často označení BIO. Na samotné chuti ale nic z toho nepoznáte - káva má plné a intenzivní aroma, bohatou a jemnou chuť, v níž dominují především tóny kakaa a hořké čokolády. Závěr je pak lehký, káva se pije velmi příjemně a v puse ještě dlouho po dopití zůstává vanilkově ovocný dozvuk, pro který se budete těšit na další šálek.

Jakou doporučujeme vybrat?
Jelikož Austrálie produkuje kávy opravdu málo, pravděpodobně ji neseženete v žádném supermarketu a dost často byste ji marně hledali i ve specializovaných obchodech. V naší nabídce naštěstí najdete australskou arabiku značky Latino Café, kterou pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním, abyste měli záruku vysoké kvality a maximální čerstvosti. Pokud si ji objednáte, máte od nás záruku, že káva bude naprosto čerstvá a bude chutnat zrovna tak, jako by chutnala někde v kavárně uprostřed Sydney.

banner_degustátorChci se stát_962x230px