Vyrobte si svůj vlastní kávový vaječný likér

Ke sváteční sezóně neodmyslitelně patří vaječný likér. Pokud vás však jeho chuť nudí, rádi zkoušíte nové věci nebo chcete svým blízkým darovat vlastnoručně vyrobený dárek, který je zaručeně potěší, zkuste uvařit svůj vlastní kávový vaječňák. Je to opravdu jednoduché a sklenička tohoto likéru zachutná všem. Jeho tajemství totiž spočívá v kvalitní kávě.

 

Co budete potřebovat?

 

6 žloutků

2 bílky

3 šálky plnotučného mléka

1 šálek smetany na vaření

3/4 šálku moučkového cukru

3/4 šálku nahrubo namletých zrnek kávy

150 ml rumu (část můžete nahradit nahradit třeba whisky nebo bourbonem)

špetka soli

 

Jak na to? 

Nejprve v porcelánové míse či v hrnci po cca 2 minuty šlehejte žloutky s půl šálkem cukru. Výsledný krém by měl zhoustnout a měl by mít světle žlutou barvu. V jiném rendlíku nechte zavřít mléko se špetkou soli. Horkou tekutinu přilejte do žloutkové směsi. Dobře promíchejte a vraťte zpátky do rendlíku. Přisypte kávu. Ohřívejte na středním plameni a míchejte vařečkou, dokud směs nezhoustne do konzistence připomínající například hustý horký puding. Zabere to zhruba 3 až 5 minut.

Připravte si cedník a jemné plátno a horkou směs přes ně přelijte do mísy. Za občasného promíchání nechte asi 20 minut chladnout. Přidejte smetanu a alkohol, pořádně zamíchejte a nechte přes noc v lednici.

Nad hrncem s vařící vodou šlehejte v ohnivzdorné míse či hrnci bílky a zbytek cukru. Míchejte zhruba tři minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs se neohřeje. Odstraňte z plotýnky a došlehejte mixérem do sněhu. Jemně vmíchejte do likéru, který máte připravený v lednici.

Servírujte ve sklenicích se špetkou mleté kávy a případně s lžičkou nedoslazované šlehačky.

 

Jakou kávu použít?

Vyberte si svou oblíbenou směs a nebo experimentujte. My doporučujeme například kolumbijskou s příchutí oříšků a smetanovými tóny, které báječně doladí váš likér.

Obrázek článku

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.