Možná vás už omrzelo dopřávat si kvalitní kávu z obyčejných reklamních hrnků. A nebo chcete udělat radost svému blízkému kávomilovi a pořídit mu šálek, který nejvíce polichotí jeho capuccinu. Nestřílejte od boku a podívejte se na to, jak si vybrat ideální hrneček přesně pro druh kávy, s kterou si dáváte pauzu nejraději.
Ze všeho nejdřív byste se měli zamyslet nad materiálem. Za nás vítězí klasika - porcelánová či keramická. Šálek z nich vyrobený lze totiž lehce omývat, nedrží se v něm vůně předchozích nápojů a káva zůstává delší dobu horká. Raději se vyhněte výstřelkům jako jsou například plechové hrnečky. Krásně malované plecháčky sice hezky vypadají, ale při pití jsou nepraktické - dokážou popálit rty a krom nápoje pocítíte i kov.
Pak už se stačí jenom rozhodnout podle nejoblíbenějšího typu kávy:
Espresso šálek má svůj daný objem mezi 60 a 90 mililitry. Nápoj by ho neměl zaplnit. Užijete si v něm také doppio alias dvojité espresso, které se však někdy servíruje také do šálku na capuccino. Ten má objem 150 až 180 mililitrů a je hezky nízký a široký - to abyste si užili precizně našlehanou pěnu. Do tohoto hrnečku můžete dostat také flat white. Jeho „domovskou nádobou“ je však sklenička kónického tvaru o zhruba stejném objemu. Největší nároky si dělá caffe latte. Ve spoustě českých kaváren jej automaticky dostanete do vysoké sklenice s ouškem. Ta je však primárně určená pro latte macchiato, které se skládá z teplého mléka, espressa a mléčné pěny. Díky vysokému sklu si užijete pohled na jednotlivé vrstvy. Caffe latte složené z espressa a mikropěny se servíruje do širokého šálku o objemu kolem 300 mililitrů. Nápoj by měl hrneček nebo skleničku zcela zaplnit. Trpaslíkem jsou v tomto ohledu šálky na tureckou kávu. Tedy na tu opravdovou připravovanou v džezvě. Měly by mít kolem 50 mililitrů. Na rozdíl od ostatních nádob, které mají jednoduchý minimalistický design, si u turka můžete popustit uzdu fantazii a dopřát si bohatě zdobený hrneček nejlép v orientálním designu. Společně s měděnou džezvou pak budou tvořit neodolatelný páreček.
Mohlo by vás také zajímat...
>> Jak pražení ovlivňuje chuť kávy
>> Udělejte si jasno v druzích espressa