Průvodce vlastnostmi kávy: Karibik

Karibská oblast omývaná teplým a často průzračně zeleným mořem se proslavila spíše jinými artikly než je káva. Do světa se exportují kubánské doutníky, ostrovní rum, houpavá jamajská hudba a scenérie s palmami a bílým pískem evokující nadpozemský ráj. Sem tam se do výčtu připletou ještě romantické představy o pirátech. Avšak i rozdrobené malé ostrůvky či Kuba, Jamajka, Dominikána nebo Haiti mají co nabídnout kávovému světu.

 

Karibské kávy mají obecně spíše plné tělo vyvážené nižší kyselostí. Vzhledem k roztroušenosti jednotlivých ostrovů je ale náročnější tuto oblast zahrnout pod jeden popis. Například kávu z Dominikánské republiky často objevíte pod starým názvem ostrova - Santo Domingo. Není to žádný výjimečný výstřelek, srílanský čaj také sem tam objevíme pod kolonkou Cejlon. Dominikánská káva má plné lahodné tělo s lehkou kyselostí a středně sladkými tóny. Často se přirovnává k portorikánské nebo haitské produkci. Můžete v ní cítit ovoce, ale i plnou zemitost.

 

Jamajský šálek kávy je oproti tomu o něco čistší a s více sladkými a květinovými tóny. Ve světě proslula sklizeň z Modré hory - Jamaica Blue Mountain je jedna z nejvíce ceněných (a zároveň nejdražších) káv na světě. Díky kvalitní vulkanické půdě, pravidelným srážkám a přísným kontrolám je vyhledávaným artiklem milovníků kávy a zmiňuje se o ní dokonce i knižní James Bond, když o ní říká, že je nejlahodnější kávou na světě.

 

Nasládlou chuť kubánské kávy způsobenou pěstěním v nižších oblastech si baristé oblíbili zejména ve směsích. Kubánská zrna nejsou tolik kyselé a citlivější konzument odhalí v chuti další místní ceněné komodity - tóny kouře a rumu. Na kávovou tradici se v posledních letech snaží navázat také Haiti se svou značkou Haitian Bleu. Politické nepokoje a přírodní pohromy však zatím rozvinutějšímu kávovému průmyslu příliš nepřejí.

 

Milovníci kávy často Karibik přeskakují a dávají přednost známějším oblastem Střední Ameriky. Karibské ostrovy však mají pro pěstování kávy skvělé podmínky, a tak můžete při ochutnávání narazit na opravdové klenoty v šálku.

Obrázek článku

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.