Nepál - Káva ze samého srdce Himalájí

Slyšeli jste někdy o tom, že by se v Nepálu pěstovala káva? Ačkoliv se na první pohled může zdát, že tamní podnebí nemůže kávovníku vůbec svědčit, opak je pravdou. Věřte tomu nebo ne, ale v některých oblastech se kávovník dokonce přímo zalévá vodou z tajících ledovců. A i když kávy Nepál produkuje jen velmi poskromnu, jakmile ji jednou ochutnáte, naprosto jí podlehnete. Nepálská káva totiž patří mezi nejchutnější kávy na světě. No a jelikož my v Čajové zahradě chceme pro naše zákazníky vždy to nejlepší, rozhodli jsme se tuto jedinečnou arabiku zařadit i do naší nabídky. 

Něco málo z historie
Pěstování kávy je v Nepálu záležitostí až několika posledních let. Konkrétně se dá za počátek kávové historie označit rok 1938, kdy kupec Hira Giri nakoupil semena kávovníku z Barmy, o které jsme vám říkali v našem minulém článku. Tehdy se kávová zrna sice zasadila, ale dál se na ně na několik dlouhých let zapomnělo. Obrovský boom přišel až 70. letech, kdy se začalo o kávu zajímat stále více různých malých i velkých pěstitelů. Místní vláda se rozhodla tento trend ještě více podpořit a zajistila pro potenciální zájemce další várku semen, tentokrát již z Indie a část semen také z Papui a Nové Guinei. Na přelomu let 1983 a 1984 vznikla Nepal Coffee Company, která umožnila pěstitelům exportovat do zahraničí. Nutno dodat, že až do počátku 21. století ani místní pěstitelé nevěřili, že by se dalo exportem kávy živit. A vidíte, dnes je káva z Nepálu nesmírně ceněná a naprosto úžasná, i když si za ni musíte lehce připlatit a neseženete ji ani zdaleka všude.

Káva z Nepálu 

Jak se káva v Nepálu pěstuje?
Káva je v Nepálu poměrné raritní záležitostí, protože se zde ročně vyprodukuje jen zhruba 500 tun kávy. O to více si ale dávají tamní pěstitelé záležet. Většina z nich hospodaří jen na malých políčkách s pár kávovníky a k tomu navíc chová dobytek, který zprostředkovává hnojivo. Naprostá většina nepálských káv je tak přirozeně BIO a mnohé  mají i Fair Trade certifikaci. Mnoho pěstitelů sbírá zralé třešně zpravidla ručně a následně je zpracovává pomoci promyté metody, která dá skvěle vyniknout už tak jedinečné chuti. Zajímavé je, že nepálská káva je u nás poměrně raritní, protože primárním příjemcem této kávy Japonsko a jen pár vybraných metropolí v Evropě a Americe.

Nepálská káva 

Na jakou chuť se můžete těšit?
Káva se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a vzhledem k tomu, že se do Nepálu kávovník dostal z Papui Nové Guinei, Indie a Myanmaru, pěstuje většina pěstitelů odrůdy Bourbon, Typica a Caturra. Díky tomu se můžete v každém šálku těšit na velmi pestrou paletu chuti vůní. Nejdříve ze všeho vás zaplaví skvělá vůně jasmínu, růží a citrusů, které se později začnou rozvíjet v nádechy kakaa i karamelu. Závěr pak patří jednoznačně koření a čokoládě, jejíž příjemné dozvuky zůstanou v ústech ještě dlouho po dopití.

Jakou vybrat? A jak si ji připravit?
Nepálská arabika se vyznačuje svou univerzálností – je vcelku jedno, zda máte pákový kávovar za desítky tisíc korun, nebo obyčejnou moka konvičku ze supermarketu. Stále si doma dokážete připravit opravdu úžasnou kávu, která vás okouzlí. A navíc vám dodá i pořádnou porci kofeinu, který vás po náročném dni postaví na nohy.

Káva Nepál

Pokud si chcete nepálskou kávu vychutnat opravdu plnými doušky, musíte ale vybrat tu správnou. My v Čajové zahradě vždy nabízíme produkty, za které bychom dali ruce do ohně a naše nepálská arabika není výjimkou. Navíc vám můžeme zaručit, že ji pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním. Jestli chcete vyzkoušet dost možná nejlepší kávu v životě, určitě navštivte náš eshop a nakupte ji za nejlepší možnou cenu.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení