Příběh kávy. Co se stane, než káva dorazí na váš stůl?

Nad čím přemýšlíte, když si ráno chystáte šálek své oblíbené kávy? Každému z nás se honí hlavou něco jiného, ale jen málokdo přemýšlí nad tím, jak se káva na jeho stůl vlastně dostala. A pokud vás to zajímá, věřte, že urazila opravdu dlouhou cestu. Někdo musel vypěstovat kávovník, sklidit jeho plody, ty zpracovat, zabalit a odeslat do světa. Dnes se dozvíte všechno včetně toho, kde roste, kdy se sklízí i jak se praží káva.

Někdo musí zasázet strom
Samozřejmě celý náš příběh musí začít tím, že někdo zasadí strom. Kávovníky mohou růst téměř všude (dokonce i u vás doma v květináči). Aby mělo jejich pěstování smysl, potřebují teplotu kolem 20°C, stálou vlhkost, občasné přeháňky a ideálně i úrodnou půdu třeba v okolí nejrůznějších sopek. A přesně takové podmínky poskytuje oblast mezi 23. a 25. jižní rovnoběžkou, která se označuje jako kávový pás. Spadá do ní třeba Mexiko, Brazílie nebo Kolumbie a právě odtud pochází výběrová káva.

 Co se stane_

Je čas sklizně!
Jakmile jednotlivé třešně dozrávají, je na čase je sklidit. Sklizeň probíhá zpravidla ručně. Jednak proto, že pěstitelé v chudých regionech nemají finance na nákup potřebného vybavení, ale jednak proto, že je to šetrné ke kávovníkům a rovnou dokáží i separovat nevhodná a nekvalitní zrna, což ušetří čas v dalším procesu. Sklizeň probíhá v různých státech různě, ale většinou od září až do listopadu.

Teď je rychle zpracovat a usušit
Po sklizni by mělo následovat zpracování jednotlivých zrn. To závisí primárně na klimatických podmínkách. Pokud je v dané oblasti dostatek vody, pěstitelé zrna promývají a nechávají je ve fermentačních nádržích, což dá arabice lehkou květinovou vůni a velmi jemnou chuť. Když přístup k vodě není, suší se jen lehce promytá zrna na slunci, čímž vyniknou hutnější tóny čokolády, karamelu i tabáků. Zřídka se používá také honey metoda, která vytváří sladkou kávu s ovocnými tóny.

Co se stane_než káva dorazí 

Export a pražení
Usušená zrna se ještě jednou zkontrolují a pak se v jutových pytlích o hmotnosti 60 kg pošlou do cílové destinace. Tady přicházíme na řadu my. Kávu z těchto pytlů si vyzvedneme a vezmeme ji do naší pražské pražírny, kde ji pravidelně pražíme tak, abychom vám byli vždy schopni zaručit co největší možnou čerstvost. Často tak pražíme kávu až v reakci na objednávku. Pak ji předáme dopravci (vybírat si u nás můžete z České pošty, PPL, GLS i Zásilkovny) a ten ji doveze přímo na váš stůl.

Dopřejte si jen to nejlepší!
Káva je úžasná záležitost a dává si s ní práci celá řada lidí. Vybírejte si tedy jen kvalitní produkty, které si budete moci vychutnávat plnými doušky stále a stále dokola. Naše káva je vždy čerstvá a díky tomu má nádherně opojnou vůni a jemnou vyváženou chuť, kterou si zamilujete. Neváhejte proto navštívit náš eshop a dopřejte si kávu, na kterou se budete den co den těšit.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Líbil se vám tento článek? Možná byste se rádi dozvěděli i nějaké další zajímavosti. Přečtěte si i další příspěvky z našeho blogu:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení