Jak se stát kávovým degustátorem a ocenit prémiovou kávu

I když je káva u nás nesmírně populární, málokdo ji umí náležitě ocenit. A zatímco dobré víno, hořkou čokoládu nebo destiláty nejspíše většina z nás dokáže poznat, káva je pro nás spíše takový ranní životabudič kupovaný ze zásady v supermarketech. Schválně si ale vyzkoušejte koupit kvalitní arabiku a podle našeho dnešního návodu se zkuste zaměřit na jednotlivé aspekty. Přestože se kávovým degustátorem nemůže stát ani zdaleka každý, jakmile v kávě jednou začnete rozeznávat jednotlivé chutě a vůně, uvidíte, že jejímu kouzlu naprosto propadnete.

Co byste v kávě měli hledat?
Káva je nápoj, který nabízí neuvěřitelnou chuťovou rozmanitost a i když vám to tak možná nepříjde, můžete v ní najít desítky a stovky různých chuťových tónů. Podobně jako u vína se můžete zaměřit na aroma, tělo a následně na chuťové dozvuky, které arabika přináší. Barvu ani viskozitu většinou nemá cenu hodnotit, protože je z velké části definována způsobem přípravy a množstvím použité vody. Ačkoliv zpočátku bude paleta vámi vnímaných vůní a chutí jen velmi omezená, uvidíte, že se postupně bude rozšiřovat:

  • Aroma - kávová zrna obsahují určité množství esenciálních olejů a díky nim můžete v kávě cítit nejrůznější vůně. Jejich paleta je široká a rozmanitá a ať cítíte cokoliv, nikdo vám nemůže říct, že je to špatně. Zkuste se tedy nadechnout nad šálkem teplé kávy a zhodnotit, co vlastně cítíte. Velmi často v kávě najdete tóny čokolády, karamelu nebo ovoce. Jakmile svůj čich vytrénujete, přidat se mohou i tóny květin, jednotlivých druhů sušeného ovoce nebo třeba vanilky.
  • Chuť - jakmile kávu ochutnáte, měli byste cítit první chuťové vlastnosti. Zpočátku dokážete nejspíše rozpoznat jen to, zda je káva spíše nahořklá a zemitá, nebo naopak jemná s lehce svíravými tóny. Později však budete schopni rozlišit i některé konkrétnější tóny jako například citrusy, kakao, červené víno a další. Vrcholem degustátorského umění je pak rozpoznávání třeba jednotlivých druhů sušeného ovoce či konkrétního koření. K tomu se ale rozhodně nevypracuje každý.
  • Dozvuk - dozvukem se rozumí to, jak káva působí po dopití. Nejdříve se opět můžete zaměřit na to, zda v ústech vydrží krátce či dlouze, zda zůstávají dozvuky spíše jemné a nasládlé, nebo hrubé a kořeněné. Později budete opět schopni detekovat i konkrétní vůně a chutě.

 Kávový degustátor

Pořiďte si dobrou kávu a deníček a s chutí do toho
I když se vám to možná nezdá, všechno podstatné už víte. Z vlastních zkušeností vřele doporučujeme koupit si deníček, který bude určený jen a pouze na degustaci kávy. A samozřejmě kvalitní arabiku, se kterou začnete. Kupte si jedno balení a každý den si vyčleňte čas na šálek dobré kávy. Nezapomeňte, že kávu musíte degustovat ideálně bez jakýchkoliv rušivých pachutí v ústech. Do deníčku si pak zapisujte, co jste v kávě poznali. Je dost pravděpodobné, že ze začátku budete poznávat stále ty stejné chutě, ale po určitém tréninku by se měly vaše pohárky vytrénovat.

A se kterou kávou začít? To je jednoduché. Stačí navštívit náš eshop a vybrat si arabiku, která vás zaujme. Díky našim popiskům byste mohli mít alespoň malou představu o tom, jaké vůně a chutě v kávě hledat. Z našich zkušeností je jednou ze skvělých variant pro začátek arabika z Etiopie, ze které budete schopni cítit skvělé tóny kakaa a čokolády i jako naprostí laici. Navíc je vhodná pro všechny druhy kávy.

banner_degustátorChci se stát_962x230px