Jak se stát kávovým degustátorem a ocenit prémiovou kávu

I když je káva u nás nesmírně populární, málokdo ji umí náležitě ocenit. A zatímco dobré víno, hořkou čokoládu nebo destiláty nejspíše většina z nás dokáže poznat, káva je pro nás spíše takový ranní životabudič kupovaný ze zásady v supermarketech. Schválně si ale vyzkoušejte koupit kvalitní arabiku a podle našeho dnešního návodu se zkuste zaměřit na jednotlivé aspekty. Přestože se kávovým degustátorem nemůže stát ani zdaleka každý, jakmile v kávě jednou začnete rozeznávat jednotlivé chutě a vůně, uvidíte, že jejímu kouzlu naprosto propadnete.

Co byste v kávě měli hledat?
Káva je nápoj, který nabízí neuvěřitelnou chuťovou rozmanitost a i když vám to tak možná nepříjde, můžete v ní najít desítky a stovky různých chuťových tónů. Podobně jako u vína se můžete zaměřit na aroma, tělo a následně na chuťové dozvuky, které arabika přináší. Barvu ani viskozitu většinou nemá cenu hodnotit, protože je z velké části definována způsobem přípravy a množstvím použité vody. Ačkoliv zpočátku bude paleta vámi vnímaných vůní a chutí jen velmi omezená, uvidíte, že se postupně bude rozšiřovat:

  • Aroma - kávová zrna obsahují určité množství esenciálních olejů a díky nim můžete v kávě cítit nejrůznější vůně. Jejich paleta je široká a rozmanitá a ať cítíte cokoliv, nikdo vám nemůže říct, že je to špatně. Zkuste se tedy nadechnout nad šálkem teplé kávy a zhodnotit, co vlastně cítíte. Velmi často v kávě najdete tóny čokolády, karamelu nebo ovoce. Jakmile svůj čich vytrénujete, přidat se mohou i tóny květin, jednotlivých druhů sušeného ovoce nebo třeba vanilky.
  • Chuť - jakmile kávu ochutnáte, měli byste cítit první chuťové vlastnosti. Zpočátku dokážete nejspíše rozpoznat jen to, zda je káva spíše nahořklá a zemitá, nebo naopak jemná s lehce svíravými tóny. Později však budete schopni rozlišit i některé konkrétnější tóny jako například citrusy, kakao, červené víno a další. Vrcholem degustátorského umění je pak rozpoznávání třeba jednotlivých druhů sušeného ovoce či konkrétního koření. K tomu se ale rozhodně nevypracuje každý.
  • Dozvuk - dozvukem se rozumí to, jak káva působí po dopití. Nejdříve se opět můžete zaměřit na to, zda v ústech vydrží krátce či dlouze, zda zůstávají dozvuky spíše jemné a nasládlé, nebo hrubé a kořeněné. Později budete opět schopni detekovat i konkrétní vůně a chutě.

 Kávový degustátor

Pořiďte si dobrou kávu a deníček a s chutí do toho
I když se vám to možná nezdá, všechno podstatné už víte. Z vlastních zkušeností vřele doporučujeme koupit si deníček, který bude určený jen a pouze na degustaci kávy. A samozřejmě kvalitní arabiku, se kterou začnete. Kupte si jedno balení a každý den si vyčleňte čas na šálek dobré kávy. Nezapomeňte, že kávu musíte degustovat ideálně bez jakýchkoliv rušivých pachutí v ústech. Do deníčku si pak zapisujte, co jste v kávě poznali. Je dost pravděpodobné, že ze začátku budete poznávat stále ty stejné chutě, ale po určitém tréninku by se měly vaše pohárky vytrénovat.

A se kterou kávou začít? To je jednoduché. Stačí navštívit náš eshop a vybrat si arabiku, která vás zaujme. Díky našim popiskům byste mohli mít alespoň malou představu o tom, jaké vůně a chutě v kávě hledat. Z našich zkušeností je jednou ze skvělých variant pro začátek arabika z Etiopie, ze které budete schopni cítit skvělé tóny kakaa a čokolády i jako naprostí laici. Navíc je vhodná pro všechny druhy kávy.

banner_degustátorChci se stát_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení