Ca Phe Trung: Jak chutná káva s vajíčkem?

Asi vás nepřekvapí, že kávová kultura se napříč světem vyvíjela dost odlišně a dnes je možné vidět v přípravě i konzumaci kávy v rámci jednotlivých národů obrovské rozdíly. Zatímco například ve Spojených státech jsou nesmírně populární velké kávové řetězce nabízející do kávy řadu různých aditiv, v některých zemích se káva nesladí vůbec. A například ve Vietnamu je velmi populární Ca Phe Trung, do které se mimo jiné přidává třeba vaječný žloutek. Jak si ho připravit? A stojí za zkoušku? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Jak se dělá Ca Phe Trung?

Ca Phe Trung je do značné míry podobné například švédské kávě, o které jsme již psali v jednom z našich předešlých článků, ovšem suroviny i postup jsou lehce odlišné. Ca Phe Trung se totiž připravuje za pomoci tradičního vietnamského filtru zvaného phin, ovšem v praxi můžete použít kávu připravenou jakýmkoliv způsobem, který vám vyhovuje. Pro někoho je to filtr, někdo preferuje například silnější kávu z moka konviček, které najdete také u nás na eshopu. Během toho, co se bude vaše oblíbená káva připravovat, si můžete ušlehat dohromady dva vaječné žloutky s libovolným množstvím kondenzovaného mléka, které kávě dodá specifickou a příjemně sladkou chuť. Pak už stačí vzniklou směs umístit na dno průhledného šálku a zalít připravenou kávou. No a to je všechno, nic víc k vytvoření tohoto jedinečného chuťového zážitku nepotřebujete. 

káva s vajíčkem 1_1

Proč stojí za zkoušku?

Musíme samozřejmě uznat, že přidávání syrových žloutků do kávy není tak úplně typické. Byť je třeba jedním dechem dodat, že podobných atypických surovin se v kávě napříč světem objevuje celá řada a my o některých z nich psali již například v rámci samostatného článku. A pokud překonáte prvotní strach z neznámého, můžeme vás ujistit, že Ca Phe Trung chutná i díky kondenzovanému mléku opravdu dobře. Zajímavé je také po vizuální stránce, přičemž my doporučujeme pro dobrý estetický efekt servírovat kávu do průhledného hrníčku, v rámci kterého bude jasně vidět, jak se káva se směsí žloutků a kondenzovaného mléka po zamíchání lžičkou propojí. Výsledný nápoj má příjemnou barvu, nasládlou chuť a přitom v sobě stále zachovává veškeré chuťové nuance kvalitní kávy. Pokud byste se náhodou do Vietnamu chystali, jako jsme doporučovali v rámci našeho článku o kávových regionech, které stojí za návštěvu, určitě budete mít mnoho příležitostí vyzkoušet kávu připravenou podle autentických receptur. A my to určitě doporučujeme. 

káva s vajíčkem 2

Nezapomeňte na dobrou kávu

Na závěr se hodí ještě podotknout, že pro přípravu autentické vietnamské kávy je určitě vhodné vybrat také dobrou kávu, která bude chuťově výraznější a neztratí se ani při kombinování se surovinami jako je kondenzované mléko nebo vaječný žloutek. A přesně taková je naštěstí naše  vietnamská arabika, kterou najdete v rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa. Pokud by vás však náhodou zaujala jiná káva, určitě ji neváhejte vyzkoušet také. Skvělé, byť cenově trošku náročnější, mohou být do tohoto receptu také některé z našich káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam dáváme raritní kávy produkované jen ve velmi omezeném množství. Volba tak záleží jen na vás a vašim chuťovým preferencím se meze nekladou. Přesto si troufáme tvrdit, že vietnamská káva se žloutkem stojí za zkoušku.