Uganda - Vyvážená káva s nádechem hořké čokolády

Uganda je východoafrický stát, který kávou doslova a do písmene žije, protože jejímu pěstování nahrávají veškeré přírodní podmínky. Naprostá většina země se nachází v nadmořské výšce od 1000 do 1500 metrů a díky tropickému podnebí zejména na jihu země si vysloužila přezdívku „perla Afriky.“ A káva, coby zdaleka nejvýdělečnější exportní produkt Ugandy, zde roste téměř všude a velmi se jí daří. Právě proto bude tématem našeho dnešního článku.

Trocha historie na začátek
Káva byla v Ugandě poprvé vysazena kolem roku 1900, kdy se na území tohoto státu dostávala především z Malawi a Etiopie. A již od té doby produkovala Uganda velmi kvalitní arabiku, ale jak tomu tak bohužel bývá, byla vzhledem k tamním podnebným podmínkám velmi náchylná na rez a další onemocnění. Začala se proto vysazovat spíše robusta, která byla vůči těmto problémům rezistentní. Té se dařilo natolik, že v roce 1914 již existovalo 135 plantáží exportujících kávu a tato plodina již představovala celé jedno procento veškerého vývozu této země. Další zlom přišel až roku 1940, kdy poptávka po ugandské kávě začala stoupat a pomyslného vrcholu dosáhla v 70. letech 20. století, kdy se na celosvětové produkci kávy podílela téměř 5%, což je pro zemi relativně malé rozlohy opravdu velký úspěch. Ačkoliv dnes v procentuálním vyjádření představuje o něco méně, stále se nachází na 8. místě producentů kávy s necelými třemi sty tisíci tunami zeleného zrna za rok. 

Arabika v Ugandě není zdaleka tak populární
Pokud jde o pěstování kávy v Ugandě, celých 80% pěstitelů dává přednost robustě před arabikou. Těch pár farmářů pěstujících arabiku si na ní ale dává velmi záležet a kromě klasické odrůdy Typica bychom zde našli i celou řadu kultivarů vypěstovaných právě v Ugandě - jednou zmínkou za všechny může být vysoce oceňovaný kultivar Bugishu pojmenovaný podle stejnojmenného ugandského regionu. Tamní arabika se sklízí od října do února a pěstitelé s dobrým přístupem k vodě využívají promytou metodu, zatímco ostatní preferují klasicky suché zpracování.

Na jakou chuť se můžu v případě kávy z Ugandy těšit?
Káva z Ugandy má poměrně osvěžující charakter a vzhledem k lehkému tělu se pije o něco lépe než káva ze sousední Keni, Tanzanie nebo Konga. Jako pro ostatní africké kávy, je i pro tuto charakteristická barva i chuťové tóny odkazující na červené víno, ale v případě Ugandy se můžete těšit i na tóny hořké čokolády a nasládlou vůni červených pomerančů i jemné náznaky santalového dřeva. Díky vysokému obsahu kofeinu vás tato káva postaví na nohy.

Káva Uganda

Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud hledáte skvělou kávu a chcete mít zaručenou naprostou čerstvost, naše ugandská arabika značky Latino Café představuje nejlepší možné řešení. Jelikož ji pražíme až co nejkratší dobu před odesláním, chutná právě tak, jak by chutnala v kavárně uprostřed Kampaly, ugandského hlavního města. Pokud se ale náhodou stalo, že vás tato káva nezaujala, nezoufejte, v naší nabídce najdete kávu z celého světa, takže si vybere i ten nejnáročnější kávový gurmán. Každou kávu seženete buď v sáčku, a nebo v dóze, která představuje také skvělý a originální dárek.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení