Je dobré skladovat kávu v lednici? Prozradíme pro a proti

Jak asi víte, pokud naše příspěvky čtete pravidelně, koupí dobré zrnkové kávy většinou cesta k dobrému šálku kávy jenom začíná. Je totiž potřeba zrna správně namlít, zalít vodou o správné teplotě a nechat optimální dobu kávu s vodou v kontaktu. Jenže co se zbylými kávovými zrny, která zůstanou v otevřeném sáčku, ale zatím je nespotřebujete? Zatímco někde se můžete dočíst o tom, že kávová zrna patří do lednice, jinde vás před tím mohou varovat. Jaká to má pro a proti? Na to se podíváme v tomto článku. 

Proč je dobré dávat kávu do lednice? 

Lidé, kteří propagují skladování kávy v lednici, většinou argumentují jedním jediným důvodem – prodloužíte tím trvanlivost kávy. Logika je za tím velmi jednoduchá, když chcete, aby vám nějaká potravina vydržela, umístíte ji do lednice. Dělá se to tak se sýrem, uzeninami i řadou dalších surovin, tak proč by to nešlo s kávou? A musí se nechat, že tento argument má něco do sebe. Už jenom proto, že v lednici je tma, stálá teplota a omezená cirkulace vzduchu. Když navíc kávu dáte do vzduchotěsné dózy, nedostane se k ní téměř žádný vzduch a skutečně může vydržet čerstvá opravdu dlouho.

skladování kávy v lednici 1

Proč je dobré kávu nechat venku?

Jak asi tušíte, skladování kávy v lednici má i své stinné stránky. Zaprvé je to fakt, že pokud kávu nemáte ve vzduchotěsné dóze, bude dost možná vystavena specifickým pachům, kterými může nasáknout a tím se zhorší i její chuť. Když svá milovaná zrna necháte jen tak stát vedle uzenin, sýrů nebo uvařených pokrmů, neudělá jim to úplně nejlíp. To se však dá snadno vyřešit zmiňovanou dózou. Co už dózou ovšem nevyřešíte, jsou prudké změny teplot, kterým bude káva vystavena neustálým vytahováním z lednice. Pokaždé se přitom krabička orosí, což znamená, že se do zrn může dostat vlhkost a po nějakém čase může káva dokonce začít plesnivět. Pokud by vás náhodou napadlo, že zkrátka nenecháte zrna v dóze, ale jen tak, narazíte na problém, že v lednici je mnohdy podstatně větší vlhkost než v okolním prostředí, což se opět projeví zhoršením kvality kávových zrn. Ať tak či tak, situace v lednici nikdy nebude pro kávová zrna úplně ideální. 


skladování kávy v lednici 2

Co dělat, když chcete čerstvou kávu?

Musíme vám zcela na rovinu říct, že nejlépe káva chutná zhruba týden od upražení a jakmile jednou načnete své balení, začne nevyhnutelně degradovat. Uchovávání v ledničce by tento proces sice mohlo zpomalit, ale má to své háčky. Ideální by proto bylo mít kávu v lednici uskladněnou ve velmi malých krabičkách, které by obsahovaly třeba jen množství kávy na jeden den. To je ale samozřejmě pro většinu lidí nereálné. Mé doporučení je proto jednoduché: Uskladnění v lednici může být užitečné v případech, kdy se chystáte kávu nějaký čas (třeba pár týdnů) nepít, ale máte ji načnutou. A v takovém případě je zapotřebí kvalitní dóza. Na každodenní pití je podle nás ale výhodnější koupit si dobře těsnící a designově atraktivní dózu třeba z našeho eshopu a v ní ji skladovat například v komoře. Kromě toho si můžete na našich stránkách koupit i přímo čerstvou kávu v dóze, čímž zvládnete vyřešit dva problémy naráz.