Pokud kávu nakupujete primárně v supermarketech, dost možná je pro vás jasnou volbou káva mletá, která je přece jenom pohodlnější. Nemusíte mít doma žádný mlýnek, zdržovat se samotným mletím, které zabere nějaký čas a nemusíte poté zbytečně mlýnek opečovávat, seřizovat a čistit. Přesto bychom vám v tomto článku rádi představili několik pádných důvodů, proč pouhá výměna mleté kávy za zrnkovou může radikálně vylepšit váš chuťový zážitek. Pojďme se na to podívat.
Proč je mletá káva špatná?
Ačkoliv už jsme u nás na blogu zmiňovali například to, jak kávu namlít, nikdy jsme se příliš nevěnovali tomu, proč je vlastně již předem namletá káva špatná. Je to zejména proto, že káva je extrémně citlivá na to, co se kolem ní děje a ráda třeba absorbuje pachy z okolí, natahuje vlhkost ze vzduchu a ztrácí aroma i chuť. A celý tento proces je u namleté kávy výrazně rychlejší než u kávy zrnkové, a proto mnoho ortodoxních milovníků kávy nedá dopustit na celá zrnka.
Má cenu se vzdávat pohodlí?
Jestli pro vás káva představuje pouze nápoj, který vás má postavit na nohy a žádný vřelejší vztah k němu nemáte, možná vám mletí kávy každé ráno nedává tak úplně smysl. Pokud byste to ale chtěli vyzkoušet, uvidíte, že třeba s našimi ručními kávomlýnky je to jednoduché, rychlé a efektivní. A přitom je to skvělá možnost, jak si vytvořit příjemný ranní rituál, během kterého si připravíte šálek skvělé kávy a přitom se připravíte na celý den, který máte před sebou. To, že výsledná káva bude chutnat opravdu o poznání lépe, je už pak pouze příjemný bonus.
Musím si mlít kávu denně?
Dalším pádným argumentem, proč přesedlat na zrnkovou kávu, je fakt, že si ji nemusíte nutně mlít úplně každý den, byť je to samozřejmě nejlepší. Pokud máte k dispozici kvalitní skladovací dózu na kávu, bohatě postačí, když si kávu namelete vždy na například dva až tři dny dopředu. Stále tak ušetříte nějaký ten čas, ale zároveň je to mnohem lepší, než si koupit nějakou mletou kávu ze supermarketu. Ta byla totiž s největší pravděpodobností mletá před několika týdny či dokonce měsíci. Hodí se však podotknout, že mletou kávu je nutné skladovat na suchém a tmavém místě, kde nebudou v blízkosti žádné aromatické látky jako například koření. Káva by totiž mohla tyto nežádoucí pachy absorbovat a to by poté ovlivnilo její výslednou chuť.
Co když se mleté kávy nechci vzdávat?
Jedním dechem se však hodí dodat, že pokud se nechcete vzdávat nákupu mleté kávy, stále existují určitá řešení, jak se neochudit o kvalitní kávu. Například u nás si můžete u kterékoliv arabiky ze sekce čerstvých káv z celého světa zvolit, zda preferujete mletou či zrnkovou. Pokud budete chtít mletou, určitě bychom doporučovali koupit si více menších balení a otevírat je postupně, aby káva neměla tolik času přijít o svou unikátní vůni a skvělou chuť. To je ostatně také jeden z důvodů, proč nejmenší balení naší mleté kávy má pouhých 100 gramů. V případě, že byste si kupovali balení větší, je dobré zapřemýšlet také nad nákupem kvalitní dózy na kávu, která přístup vzduchu omezí lépe než původní obal.