Zatímco pro někoho je káva jenom obyčejný snídaňový nápoj, který mu má pomoci k lepšímu vstávání, pro někoho je to celý životní styl. A pokud se o tuhle na první pohled nenápadnou rostlinu začnete zajímat detailněji, dost možná zjistíte, že je toho na ní opravdu mnoho zajímavého. Jednou ze základních informací, které by vás měli při výběru zajímat, je odrůda kávy. Vyznáte se v nich? Tento článek vám s tím pomůže.
Arabika a robusta? Ale kdepak!
Když se někoho zeptáte na druhy kávy, nejspíš vám řekne, že existuje arabika a robusta. A to je samozřejmě pravda, přičemž rozdíly mezi nimi jsme srovnávali v samostatném článku. Tyto dva názvy ale označují tzv. druhy kávy. Arabiku produkuje kávovník arabský, robustu kávovník statný. Rozhodně se ale nedá říct, že by třeba ve všech částech Etiopie rostl ten samý kávovník arabský, jaký roste třeba v Guatemale nebo Brazílii. Liší se totiž tím, o jakou odrůdu se jedná. A právě odrůdami (někdy též označovanými jako variety nebo kultivary) se budeme zabývat v tomto článku. Podíváme se přitom zejména na odrůdy arabiky, protože ta je po chuťové stránce lepší a věnujeme jí proto i celý náš sortiment.
Typica, Bourbon, Geisha a další
Když přijde řeč na odrůdy arabiky, měli byste vědět, že jich existují stovky a jelikož dochází i k nejrůznějšímu křížení, neustále vznikají odrůdy nové. Mezi ty nejdůležitější ale patří bezpochyby trojice typica, bourbon a geisha:
- Typica je původní odrůda, kterou pěstovali v Etiopii, o které jsme v samostatném článku zmiňovali, že je pravlastí kávy. Chuťově má typica obrovský potenciál, ale v průběhu času se přišlo na to, že není úplně rezistentní vůči chorobám a škůdcům, a tak se dnes v praxi setkáte spíše s vyšlechtěnými odrůdami, které si však na typice stále základají. Typickým příkladem je třeba káva maragogype, pro kterou jsou typická obří zrna – ochutnat můžete v tomto případě třeba naši vynikající Mexiko Maragogype. Z odrůdy typica však vychází i prémiová Jamaica Blue Mountain.
- Bourbon je také jednou z velmi starých kávových odrůd, ovšem tahle má svůj původ v oblasti dnešního ostrova Reunion a rozšířená je spíše v oblastech Jižní Ameriky. Důležité je rovněž podotknout, že v mnoha státech se pěstuje některý z kultivarů vyšlechtěných spojením odrůd typica a bourbon, takže i zde existují nepřeberné možnosti.
- Geisha je pak podstatně méně rozšířená, ale zato se jedná o naprosto vynikající kávu, která je sice velmi náročná na pěstování, ale když dostane ideální podmínky, opravdu si na ní pochutnáte. Pokud pochází z Etiopie, nese nejčastěji název Gesha podle stejnojmenného přístavu, ostatní země ji nazývají Geisha.
U nás si vybere snad každý
My věříme, že když jde o kávu, není prostor pro kompromisy, a proto u nás najdete jen tu nejkvalitnější arabiku. A právě proto u nás máte možnost vyzkoušet řadu různých kultivarů a na vlastní chuťové pohárky zažít rozdíly mezi nimi. Jedině tak si totiž zvládnete vybrat svého favorita. My bychom určitě doporučovali vyzkoušet zmiňovanou maragogype z Mexika, kterou můžete porovnávat s bezkonkurenční Jamaica Blue Mountain, která je sice cenově náročnější, ale zato se jedná o chuťově vynikající a velmi raritní kávu.