Dá se v našich končinách pěstovat kávovník?

Přemýšleli jste někdy o tom, zda je možné v našich končinách vypěstovat kávovník? I když vám asi musí být jasné, že žádnou baristy obdivovanou prémiovou arabiku z kávovníku vypěstovaného u nás nezískáte, pěstování stromu jako takového je vlastně neuvěřitelně jednoduché. V našem dnešním článku vás seznámíme se základy, které je dobré při pěstování kávovníku znát. 

Kávovník má poměrně specifické nároky

Pěstování kávovníku vyžaduje znalost toho, jaké klima mu vlastně vyhovuje. Musíte mu proto zajistit dostatečnou a stálou vlhkost, optimální množství stínu a v neposlední řadě také teplotu, která celoročně nebude nějak radikálně přesahovat 22 stupňů, ale ani neklesne pod 18. Jedním dechem ale musíme dodat, že krátkodobější výkyvy o několik stupňů by mu neměly vyloženě ublížit. 

Pěstování kávovníku

Jak na pěstování kávovníku? 

I když si to mnoho lidí myslí, kávovník opravdu nevypěstujete ze zrn, které používáte na přípravu kávy. Ta jsou totiž pražená a tím pádem je nemožné, aby naklíčila. Musíte si tedy pořídit buď semena kávovníku na sadbu, a nebo už naklíčená semena, která vám ušetří čas a vlastně i tu nejnáročnější práci. Naklíčená semena stačí vložit do kyselejší půdy a postavit na místo, kde je vyšší vlhkost a zmíněná teplota. Až jsou semena větší, rozsázejte je do menších květináčů a přihnojte je buď speciálním hnojivem na kávovníky, nebo nebo jiným přípravkem obsahujícím dusík, fosfor a draslík. A pak už nezbývá než čekat a sledovat, jak kávovník roste. Jeho listy by neměly opadávat a pokud se tak děje, značí to nedostatek některých minerálů nebo třeba přítomnost průvanu nebo chladu. Pamatujte si také, že není dobré kávovník zalévat chlorovanou vodou – pokud jinou nemáte k dispozici, nechejte ji aspoň chvíli odstát. 

Pěstování kávovníku II

Čekání si zpříjemněte šálkem kávy

Když se o kávovník budete dostatečně dlouho poctivě starat, samozřejmě vyroste a bude vám dělat radost. Na kávu si ale budete muset počkat a v našich podmínkách ani není jisté, zda se vůbec někdy zrna na kávovníku objeví. Pokud ano, bude to nejdříve po třech letech. Pak byste zrna museli dobře upražit a teprve poté byste i mohli vychutnat i domácí kávu. Vřele proto doporučujeme kávovník pěstovat spíše pro radost než pro praktické využití. A kávu si raději objednejte u nás, máme široký výběr kávy z celého světa a pražíme ji pro vás tak, aby k vám domů přijela naprosto čerstvá a její chuť tak co nejlépe vynikla.