Papua Nová Guinea - Skvělá nasládlá káva od malých pěstitelů

Obrovská kriminalita, nevzdělanost, nedostatek financí i špatná dopravní infrastruktura. To jsou jen některé problémy, se kterými se Papua Nová Guinea v současnosti potýká. Na druhou stranu se jedná o zemi s poměrně velkými zásobami nerostného bohatství, palmového oleje a kávy, což jsou tři nejdůležitější exportní produkty. A právě na kávu, která ačkoliv působí nenápadně, rozhodně má co nabídnout, se podíváme v našem dnešním článku.

Historie pěstování kávy v PNG sahá do roku 1920
Ve skutečnosti existují dvě rozdílné verze mapující to, jak se káva v Papui Nové Guinei začala pěstovat. První říká, že byla vysázena již v roce 1890, ale pro komerční pěstování se rozmohla až v roce 1920, druhá spojuje rok 1920 se samotným vysazením kávy. Tak či tak je jasné, že tato země nemá v kávovém odvětví žádné staletí dlouhé zkušenosti. Jisté je také to, že v roce 1926 už existovalo 18 různých farem, na kterých se pěstovala především arabika Jamaican Blue Mountain přivezená španělskými a portugalskými kolonizátory. Od té doby se kávě v Papui Nové Guinei začalo velmi dařit a dnes bývá velmi ceněna. Většina vyprodukované kávy se smí označovat jako Produkt organizovaného zemědělství, protože tamní pěstitelé na žádné herbicidy, pesticidy ani jiná hnojiva nemají finanční prostředky. Absence jakýchkoliv chemikálií se tedy projeví na jemnější chuti a téměř nulové aciditě, ale zároveň má káva poměrně nízké množství kofeinu.

Káva s obrovským potenciálem
V Papui Nové Guineji žije něco málo přes 7 milionů obyvatel, přičemž 2,5 milionu je zapojeno v pěstování kávy. Tato plodina se pěstuje na 87 tisících hektarech, přičemž 280 tisíc pěstitelů má půdu o rozloze menší než 1 hektar a 660 farmářů pak spravuje pozemky o rozloze od 1 do 30 hektarů. Při pěstování přitom většina farmářů bojuje s nejrůznějšími problémy - převoz kávy komplikuje špatná dopravní infrastruktura, samotná káva je kvůli absenci chemikálií často ohrožováno různými nemocemi a vzhledem k velmi nízkému a nedostatečnému vybavení malých producentů není Papua Nová Guinea schopna produkovat kávy více než současných 50 000 tun. Na druhou stranu je káva tak skvělá, že ji do své nabídky pravidelně zařazují i takový velikáni jako Starbucks. Jen škoda, že jí není více.

Na jakou chuť a vůni se můžete těšit?
Na kávě z Papui Nové Guineji vás ze všeho nejdříve zaujme příjemně nasládlá vůně jasně odkazující ke karamelu a třtinovému cukru, což v případě většiny arabik není příliš obvyklé aroma. Tuto vůni doprovází vyvážená jemně nasládlá chuť beze stop hořkosti a jen s minimální aciditou. Kávový odborníci jistě ocení jemné stopy zemitosti, chuťové tóny čokolády i čerstvých květin. Tato arabika patří mezi nejchutnější druhy zrnkové kávy a jakmile ji ochutnáte, naprosto si ji zamilujete. 

Káva Papua New Guinea

Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud si chcete na kávě pochutnat, musí být čerstvá. Právě proto najdete v naší nabídce arabiku značky Latino Café, kterou pro vás vozíme v podobě zelených zrn přímo z Papui Nové Guineji a pražíme ji až co možná nejkratší dobu před odesláním, abyste nebyli ochuzeni o ten nezapomenutelný chuťový zážitek. Můžete si ji u nás koupit buď v sáčku, nebo v dóze, která představuje skvělý dárek a uchová vůni i chuť kávy po opravdu dlouhou dobu.

banner_degustátorChci se stát_962x230px