Zimbabwe - Dokonalá chuť jihovýchodní Afriky

Každý správný milovník dobré kávy vám určitě řekne, že nejlepší africká káva je z Keni. V Africe ale existuje mnoho dalších vývozců kávových zrn, kteří svojí kvalitou patří mezi naprostou světovou špičku. Jedním z nich je Zimbabwe. Tato země orientovaná především na export tabáku si v posledních letech získala skvělou pověst i v oblasti kávy, přičemž ta jejich bývá považována za nejlepší druhy kávy v celé Africe hned po dříve zmiňované Keni. Pokud jste ji do teď neochutnali, věříme, že po přečtení tohoto článku se to brzy změní.

Káva si do Zimbabwe vždy najde cestu
Zambie s pěstováním kávy začala relativně pozdě, konkrétně v 60. letech minulého století. Od té doby si místní pěstitelé prošli mnohými problémy. Vrchol produkce zde nastal v 80. a 90. letech, kdy se ze země ročně vyvezlo asi 15 000 tun kávových zrn. Na přelomu tisíciletí však krajinu postihlo velké sucho, které spolu se zhoršující se politickou a ekonomickou situací zapříčinilo pokles produkce až o neuvěřitelných 97 %. Od té doby káva ze Zimbabwe zmizela ze světa a veškeré plantáže byly zestátněny tehdejším prezidentem. Naštěstí se zdejším obyvatelům podařilo tyto potíže překonat a o 10 později začala produkce kávy opět narůstat. Rozhodně to ale nebylo v takové míře jako v minulosti. Na pomoc však přišla americká firma Nespresso, která od roku 2017 podporuje farmáře a školí je do takzvaného AAA Academy programu. To obnáší vzdělávání v oblasti agronomie a modernizaci vybavení, aby byli zdejší farmáři schopni udržovat vysokou kvalitu svých produktů.

Zimbabwe

Perfektní geografické podmínky zaručují prvotřídní kvalitu
Naprostá většina kávové produkce je soustředěna do oblasti kolem města Chipinga nacházejícího se nedaleko hranice s Mosambikem. Zdejší prostředí je pro pěstování kávy naprosto ideální, ale pěstuje se tu také čaj a makadamové ořechy. Ve výšce 1 200 m.n.m. zde chladné počasí ovlivněné zeměpisnou délkou poskytuje podmínky, které by jinak byly dosažitelné až ve výše položených oblastech, což v praxi znamená méně problémů s dopravou. Pro místní farmáře představuje pěstování kávy jediný způsob jak uniknout chudobě, proto mu věnují spoustu energie a dávají si opravdu záležet na dodržování té nejvyšší kvality. Sběr probíhá od května do září, poté přichází období silných dešťů. Zrna se sbírají ručně a jsou také ručně oplachovány. Následně se nechávají schnout na přímém slunci. Tento způsob zajišťuje, že se k zákazníkovi dostane opravdu pouze ta nejkvalitnější káva. 

 

Plná chuť, kterou si zamilujete
Když ochutnáte šálek kávy ze Zimbabwe, bezpochyby oceníte plnou chuť obohacenou o jasné ovocné tóny. Díky šetrnému zpracování si káva udržuje znatelný nádech citrusů, které jí dodávají velmi příjemný podtón. Chuťově je nápadně podobná kávě z Keni, ale je zde znatelnější mírná acidita, která bývá typická pro východní pobřeží Afriky. Zdejší farmáři kávu opravdu milují a to je znát i na její chuti. Navíc od doby, kdy se zvýšila její poptávka ze strany USA, také došlo ke zlepšení její kvality. Dopřejte si tuto kávu třeba hned po probuzení. Díky vysokému obsahu kofeinu vás i malý šálek zajisté postaví na nohy.

Káva Zimbabwe v dóze

Jakou doporučujeme vybrat?
Aby chuť arabiky ze Zimbabwe vynikla co nejvíce, musí být silně a hlavně čerstvě pražená. Přesně takovou najdete na našem eshopu specializovaném na arabiku značky Latino Café. Všechna kávová zrna pražíme co možná nejkratší dobu před odesláním a vy si díky tomu můžete doma naplno vychutnat šálek kávy, která vám zpříjemní ranní vstávání a spolehlivě vás nakopne do celého dne.

banner_degustátorChci se stát_962x230px