3 netradiční kávy, které stojí za zkoušku

Když přijdete do kavárny, obvykle před sebou máte k dispozici celou řadu různých nápojů, ze kterých si můžete vybírat. Příprava některých je poměrně jednoduchá, jelikož obsahují třeba jen jedinou surovinu, zatímco jiné jsou komplikované. V tomto článku se ovšem budeme věnovat kávám, které v běžných kavárnách mnohdy vůbec nenajdete, ale které přesto stojí za zkoušku. 

Ochucená káva z Turína

Naší první zastávkou při objevování netradičních káv z celého světa bude italský Turín, kde se zrodila káva zvaná bicerin. Ačkoliv název na vás může působit dost netradičně, jedná se de facto o kávu podobnou tzv. mocha. Základ tohoto nápoje totiž tvoří espresso obohacené o horkou čokoládu a mléko, přičemž od každé suroviny bývá doporučováno použít stejný díl. Podobně jako caffe latte se i bicerin servíruje nejčastěji do průhledných sklenic, takže můžete vidět, jak jsou jednotlivé vrstvy nápoje od sebe odděleny. Pokud budete na severozápad Itálie cestovat a bicerin si objednáte v některé z místních kaváren, může se vám klidně stát, že bude navíc ještě ozdobený pořádnou porcí šlehačky. Jestli si ho budete chtít připravit doma, doporučujeme jako základ použít buď espresso z kávovaru, nebo silnější kávu z moka konvičky, vyberte kvalitní horkou čokoládu a kromě mléka samozřejmě použijte i dobrou šlehačku, ať si můžete vychutnat autentický zážitek se vším všudy. 

netradiční káva 1

Proklatě tučné breve

Další zastávkou, kterou musíme na naší rychlé cestě kolem světa ve třech kávách navštívit, jsou Spojené státy. Konkrétně se podíváme na kávu, kterou místní označují jako breve a do evropských kaváren si většinou nenašla cestu z jediného důvodu - jedná se o obyčejné caffe latte s jedinou malou modifikací. Místo mléka je použita smetana, což znamená, že káva dostane o něco hutnější konzistenci, krémovější chuť a příjemně nasládlou vůni. Ačkoliv chuťově je tahle káva opravdu vynikající, ve srovnání s latte má podstatně více kalorií, na což je dobré myslet, pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo. 

Populární ruský raf

No a naší poslední zastávkou na cestě za zajímavými kávovými nápoji je Rusko, kde je již od 90. let minulého století nesmírně populární káva zvaná raf. Ta se skládá z rovného dílu vanilkového cukru, espressa a smetany. Zajímavé na ní ovšem je především to, že jakmile všechny tři suroviny smícháte, strčíte šálek pod parní trysku a všechno důkladně napěníte. Káva je tak příjemně sladká, lehce krémová a neskutečně chutná. Samozřejmě existuje také řada modifikací, někdo například přidává alkohol, někomu vyhovuje vyměnit zmíněný cukr za med a někdo na vzniklou pěnu nasype ještě trochu skořice. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu a raf se vám tak nikdy neomrzí.

netradiční káva 2

Nakupte kávu a pusťte se do vaření

Ať už se rozhodnete doma vyzkoušet kterýkoliv z těchto kávových nápojů, je dobré mít na paměti, že do každého kávového receptu se hodí použít kvalitní kávu. A přesně proto u nás na webu najdete celou sekci nazvanou čerstvá káva z celého světa, kde máme desítky různých káv z řady zemí, a to dokonce včetně velmi raritní arabiky například z Austrálie, Portorika nebo Havaje. Ať už se tak rozhodnete pro kteroukoliv z těchto káv, mějte na paměti také to, že pro přípravu ideální kávy je na místě mít kávu rovněž správně namletou, s čímž vám poradíme v dalším z našich blogových příspěvků.