Latté art jako z kavárny: na co se zaměřit a na co si dát pozor

Vytvořit si na capuccinu latté art už je kávová vyšší dívčí. Jistě že se obejdeme i bez kreseb v mléčné pěně. Díky nim však kávový nápoj vypadá jako od zkušeného baristy. I ke složitým vzorům se však můžeme dopracovat sami doma. Stačí si osvojit pár základních pravidel, začít jednoduchými tahy a pak už jen cvičit, cvičit, cvičit.

 

Abyste vytvořili na svém capuccinu například ozdobnou rozetu, potřebujete dvě základní věci: čerstvé horké espresso s cremou, tedy kávovou pěnou na povrchu, která se tvoří při extrakci, a správně našlehané mléko. Latté art nejde vytvořit z obyčejného mléka, odporují tomu fyzikální zákony. Dobře našlehané mléko by mělo být pórovité a mírně husté. Příliš hustá pěna bude na latté art moc tuhá, tekutá pěna obrázek neudrží.

 

 

Jak na správnou mléčnou pěnu?

 

Sáhněte nejlépe po mléku s 3,5 procenty tuku nebo po ještě tučnější variantě. Lépe než trvanlivé laciné mléko vám v nápoji bude chutnat čerstvé a třeba farmářské. K ruce potřebujete mít buď napěňovač (který může být ruční i elektrický) a nebo trysku na kávovaru a samozřejmě konvičku. Nejlepší je obyčejná nerezová konvička s úzkým hrdlem. V ručním napěňovači nebo shakeru na mléko stačí pár rychlých pohybů, mléko je však před šleháním potřeba lehce ohřát. V ostatních případech používejte mléko vychlazené. Práce s tryskou na kávovaru je o něco složitější, s trochou praxe ji však zvládne úplně každý. Před šleháním profoukněte trysku, nastavte ji do zhruba 45 stupňového úhlu, držte konvičku rovně a nehýbejte s ní. Konvičku naplňte zhruba do poloviny podle požadovaného množství mléka. Trysku pak ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a při šlehání opatrně posouvejte konvičku dolů. Správně vyšlehané mléko poznáte podle teploty - konvička se většinou rozpálí tak, že nejde udržet, z mléka by se ale nemělo kouřit. A pak s konvičkou ještě klepněte, abyste se zbavili nepotřebných bublin. Nezapomeňte nakonec trysku otřít a znovu profouknout.

 

Začněte srdcem

 

Mléčnou pěnu však tvořte vždycky až po tom, co si připravíte espresso. Nalévejte ji rovnoměrnou rychlostí ze zhruba pěticentimetrové vzdálenosti. S přeléváním pěny neváhejte, aby se neporušila její konzistence. To se začne dít zhruba půl minuty od našlehání. Na jednoduché latté art srdíčo je potřeba lít mléčnou pěnu do středu šálku. Zhruba ve třech čtvrtinách konvičku přibližte k hrnku a jemně jí míchejte. Ke konci konvičku trochu zvedněte směrem k ostrému konci srdce. Projeďte pěnou kroužek, který se vytvořil na nápoji a konvičku odložte.

 

Užijte si zkoušení

 

Při zkoušení latté artu se obrňte trpělivostí. Zkušení baristé přiznávají, že se vypracovali až po stovkách káv. Nebojte si proto dát na čas a užít si celý proces učení. A pokud se budete chtít inspirovat, podívejte se na díla baristů, kteří se zúčastňují pravidelného celosvětového šampionátu v latté artu.

 

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.