Káva Indie - Netypická káva pro nevšední zážitek

O Indii se v posledních letech mluví v mnoha kontextech. Jedná se o supervelmoc disponující jadernými zbraněmi, kosmickým programem, rapidně se rozvíjející ekonomikou a… kávou! Ačkoliv není zdaleka nejdůležitější plodinou této oblasti, je velmi specifická nejen svojí chutí, ale i pěstováním a následným zpracováním zrn. A právě tomu jí se proto budeme věnovat v dnešním článku.

Kde se káva v Indii vzala?
Pokud čtete naše články pravidelně, jistě víte, že káva má svůj původ v Etiopii, odkud se poté rozšířila na arabský poloostrov. Příběh toho, jak se dostala do Indie je pak o něco úsměvnější. Muslimský súfi Baba Budan se na počátku 16. století vydal na pouť z Indie do Mekky a ukradl odtud 7 zelených kávových zrn, které odnesl ukryté ve svém plnovousu. Vysadil je na území dnes pojmenovaném jako Baba Budan Giri (Giri znamená kopec). Právě tam byla v roce 1840 založena první plantáž a velmi rychle se odtud trend pěstování kávy, které se v Indii samozřejmě dařilo, rozšířil i do dalších oblastí. Dnes v Indii pěstuje kávu přibližně čtvrt milionu pěstitelů, zhruba 90% z nich představují malí farmáři disponující plantáží do velikosti 4 hektarů.

Indická káva 

V čem je indická káva netypická?
Nejvíce atypickou věcí pro indickou kávu je metoda tzv. monzunování (v originále monsooning). Dříve byl totiž jen jeden způsob, jak kávu dopravit z arabského poloostrova do Indie - a sice na lodi. Přitom se ale nepodařilo ochránit kávu před vlhkostí, což lehce pozměnilo její chuť i aroma. Takto upravená káva se v Indii stala velmi populární a proto se monzuning v pozměněné podobě používá dodnes. Zelená kávová zrna se nikam nepřeváží, ale vystavují se na několik týdnů působení monzunových větrů, pro které je také charakteristická větší vlhkost a větší množství srážek, tudíž se aroma i chuť pozmění obdobným způsobem jako při přepravě lodí.

Jak indická káva chutná?
V případě chuti extrémně záleží na způsobu zpracování - ne každá káva se samozřejmě zpracovává monzunováním, někteří producenti preferují spíše suchou metodu, jiní mokrou. Monzunová káva, jakou najdete i v naší nabídce, ale disponuje lehkým květinovým aroma, objevují se zde chuťové tóny oříšků, vanilky i lesního ovoce. Nemonzunová káva pak nemá tak jemnou chuť a celé spektrum různých tónů zde nahradí pouze poměrně intenzivní čokoláda. Tato káva je vhodná pro všechny druhy přípravy kávy - ať už preferujete filtr, frenchpress, nebo třeba  kávovar. 

Káva Indie_Indian_coffee_beans

Jakou doporučujeme vybrat?
U kávy z Indie máte záruku vysoké kvality, samotný export kontroluje Indická komise pro kávu. Aby ale chuť vynikla, musí být káva čerstvá. Proto doporučujeme zvolit kávu z naší nabídky. Jedná se o arabiku značky Latino Café a pražíme ji až v České republice a co nejkratší dobu před odesláním. Jedině tak totiž zůstanou zachovány všechny pozitivní vlastnosti a vy si budete moci tento nevšední zážitek vychutnat plnými doušky.

 banner_degustátorChci se stát_962x230px

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení