Etiopie - Pravlast veškerého pěstování kávy

Etiopie je jednou z nejchudších zemí světa a tamní ekonomické ani zemědělské poměry rozhodně nejsou na dobré úrovni. Pokud ale jde o kávu, je Etiopie na vrcholu. Jednak je to s největší pravděpodobností vlast samotného pěstování kávy a provincie Kaffa darovala dnešní kávě svůj název, ale jednak káva také představuje více než třetinu zisků z exportu Etiopie. A právě proto bychom si etiopskou kávu měli o něco detailněji představit v dnešním článku.

Historie opředená mnoha mýty
Historie kávy v Etiopii je opředena mnoha mýty a pochybnostmi, ale jeden scénář je, ačkoliv není jistá jeho pravdivost, velmi populární. Jedná se o příběh o pastevci jménem Kaldi, který v 9. století chodil pást své kozy napříč provincií Kaffa a všiml si, že velmi často okusují červené kávové třešně, po kterých se zdály být energetické a živé. Kaldi tedy vzal kávové třešně do nedalekého opatství Sufi. Tamní mniši ale účinek zpochybňovali a kávu hodili do ohně, z něhož začalo stoupat omamné kávové aroma. Kávová zrna vytáhli, rozpustili je ve vodě, a tak podle legendy vznikl první kávový nápoj na světě.

Kde a jak se v Etiopii káva pěstuje?
Etiopie je sedmý největší producent kávy na světě, což by pravděpodobně čekal jen málokdo. Kromě produkce zde má ale hlubokou tradici i samotné pití kávy, několikahodinové kávové ceremonie se zde odehrávají několikrát za den, mají pevně daný postup a účastní se jich i malé děti. Káva je nejdřív pražena na pánvi a poté vařena na mírném ohni v keramickém džbánu, aby účastníci ceremonie měli dost času probrat politiku, společenský i osobní život. Zajímavé je i to, že v Etiopii není zvykem dávat do kávy mléko, ale zato používají poměrně velké množství cukru.

Káva se v Etiopii pěstuje primárně ve třech regionech - Sidamo, Bench Maji a Harar, přičemž káva z každého z nich je lehce specifická. Harar využívá jako jediný mokrou metodu zpracování zrna a pěstování kávy probíhá téměř celý bez použití jakékoliv techniky. V blízkosti regionu Bench Maji (součást etiopského SNNPR) se pěstuje Genika, která je proslulá svou kořeněnou chutí s jasnými tóny vína. Sidamo se pak vyznačuje nadmořskou výškou nad 1500 metrů, což dává kávě dostatek času na zrání a rozvinutí všech chuťových detailů.

Latino Café - Káva Ekvádor

Jak etiopská káva chutná?
Etiopská káva disponuje unikátním chuťovým profilem, který vyzdvihuje i celá řada kávových expertů. Přestože aroma většiny etiopských káv je spíše květinové s lehce citrusovými podtóny, chuť představuje velmi intenzivní kombinaci čokolády a vína s jasnými tóny koření. Rovněž oceníte perfektní vyváženost - nečekejte žádnou extrémní hořkost, rušivou kyselost ani přílišnou sladkost. Zkrátka a dobře ideální káva pro nenáročné konzumenty.

Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud vás tato káva zaujala, určitě ji doporučujeme vyzkoušet. V našem eshopu najdete arabiku z Etiopie od značky Latino Café. Tuto kávu pro vás pražíme až v Česku a co nejkratší dobu před odesláním, tudíž je zaručena její naprostá čerstvost.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení