Kamerun - Ideální káva pro přípravu espressa

Pro země rovníkové Afriky je charakteristickým znakem vysoký počet lidí pracujících v zemědělství. V případě Kamerunu je to dokonce až 70% a vzhledem k tomu, že politický vývoj této země byl, narozdíl od mnoha sousedních států, velmi stabilní, mohli se obyvatelé zemědělství věnovat naplno. A když mluvíme o zemědělství, jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů je právě káva, v jejímž exportu patřil Kamerun svého času dokonce mezi světovou špičku. Pojďme si tedy v dnešním článku představit kávu z Kamerunu, kterou ocení obzvláště milovníci espressa.

O pěstování kávy se v Kamerunu zasloužili Němci
Historie pěstování kávy v Kamerunu začala zhruba kolem roku 1884, když tato země byla německou kolonií. A právě Němci se o pěstování kávy zasloužili zcela zásadně, protože se rozhodli ji na zkoušku vysadit v zahradách v okolí měst Dschang, Ebolowa a Nkongsamba, z nichž se později káva rozšířila i do dalších regionů. Okolo roku 1927 se kávová zrna začala vysazovat i na východě státu, kde se dnes pěstuje především arabika, zatímco zbytek státu preferuje robustu. Problém je totiž v tom, že arabika je v Kamerunu náchylnější na nejrůznější fungicidní onemocnění i rez, a proto se pěstuje pouze ve dvou kultivarech - Jáva a Jamajka. A je to právě první ze zmíněných, která je proti tamním chorobám velmi odolná. Vyjádřeno v číslech produkuje v posledních letech Kamerun okolo 25 000 tun arabiky a 100 000 tun robusty, což mu v roce 2014 vyneslo 31. místo v žebříčku největších kávových producentů.

Na jakou chuť se můžete těšit?
Zatímco robusta produkovaná v Kamerunu se příliš vysokou kvalitou pyšnit nemůže, jejich arabika patří k nejlepším světovým kávám. Může se pochlubit velmi silnou chutí, poměrně vysokým obsahem kofeinu v kávě a opravdu výrazným aroma, pro které bývá velmi často používána pro přípravu espressa. Káva je vyvážená a působí harmonicky, má plnou chuť a intenzivní čokoládové tóny jsou patrné jak z vůně, tak ze samotné chuti této kávy. Za tuto chuť je zodpovědná kombinace vulkanické půdy, vysokého množství srážek a vyšší nadmořská výška.

Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Rádi si připravujete silné espresso a používáte k tomu například moka konvičku? Lepší kávu byste hledali jen horko těžko. V našem eshopu najdete kvalitní arabiku z Kamerunu značky Latino Café a vybírat si můžete hned z několika variant - mletou kávu máme ve 100g nebo 200g sáčcích, zrnkovou pak ve variantách od 100 do 1 000 gramů. A nejlepší na tom je, že kávu pražíme až těsně před odesláním k vám a vy se tak můžete spolehnout, že u ní zůstanou zachovány všechny chuťové vlastnosti. Jestli patříte mezi kávové gurmány, určitě je lepší možností si koupit třeba některý z našich ručních mlýnků na kávu a připravovat si kávu vždy čerstvě namletou. V případě, že ráno pravidelně nestíháte a chcete si připravit kávu již namletou, možná vám přijdou vhod také spony na sáčky a nebo káva z Kamerunu v dóze, aby chuť i aroma kávy vydrželo co nejdéle.

Káva Kamerun

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení