Kolumbie - Skvělá vyvážená káva z vulkanického podloží

Kolumbie je jedinou zemí Jižní Ameriky, která leží jak u Atlantského, tak u Tichého oceánu. A když se řekne název této země, každému se vybaví něco jiného - zapálení sportovci jistě znají tamní fotbal, milovníci botaniky se zastaví u ohromné biodiverzity a fanoušci televizních seriálů jistě zavzpomínají na legendárního Pabla Escobara zpopularizovaného seriálem Narcos. Věděli jste ale, že v produkci kávy je Kolumbie hned za Brazílií a Vietnamem na třetím místě ve světové produkci? A jelikož to rozhodně není žádná káva béčkové kvality, představíme si ji v dnešním článku.

Dlouhá historie a vysoká kvalita produkované kávy
Jen těžko byste hledali zemi, která má napříč jednotlivými regiony tak proměnlivé a různorodé klimatické podmínky, jako má právě Kolumbie. A i když to nezní jako ideální místo pro život, kávě se zde daří jako málokde jinde a navíc v každém regionu dozrává v jinou dobu a Kolumbie tak může exportovat zelená zrna celý rok. A to také dělá už od pradávna. První zmínka o kávě zde byla již v roce 1790 a o 18 let později už se objevila i první zmínka o exportu - tehdy se jednalo o 6000 kg zeleného zrna vyvezeného za hranice Kolumbie. No a vzhledem k vulkanické půdě, ideálnímu množství ročních srážek i dostatku slunečných dní se zde kávě dodnes daří jako málokde jinde.

Káva z Kolumbie provoní celý váš byt
Vzhledem k tomu, že Kolumbií protéká celá řada velkých řek, využívají ke zpracování kávového zrna především mokrou metodu a to se projevuje na vysoké kvalitě chuti a velmi silném aroma. Někteří odborníci se dokonce shodují na tom, že vůně kávy z Kolumbie je nejsilnější na celém trhu - takže je to opravdu ideální nápoj, když chcete například udělat dojem na svoji návštěvu. Nicméně u vůně to nekončí - vulkanická půda produkuje kávu s bohatou a plnou chutí, v níž jasně zaznamenáte smetanové až oříškové tóny. Dozvuk kávy je také poměrně silný a chuť čokolády na jazyku ucítíte ještě několik dalších minut po dopití šálku.

Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Aby káva z Kolumbie měla skutečně to skvělé aroma, která vám v dnešním článku slibujeme a chutnala právě tak, jak chutnat má, je nutné vzít čerstvě praženou kávu. A právě tu najdete v naší nabídce, ve které jsme vsadili na kolumbijskou arabiku značky Latino Café! Vozíme ji přímo z plantáže a zelené zrno pražíme až co nejkratší dobu před odesláním k vám, abyste měli čerstvost ve všech případech zaručenou. A na samotný závěr článku máme ještě dobrou zprávu pro milovníky kávy bez kofeinu, protože tuto arabiku jsme pro vás naskladnili právě i v tzv. “Decaf” variantě.

Káva Kolumbie_1