Dýňové latté. Podzimní klasika i u vás doma

Chodíte rádi do kaváren? Pokud ano, tak jste si určitě všimli, že snad všechny z nich nabízí různé sezónní kávy. Někdo má rád třeba kokosové latte, jiný preferuje javorové nebo dokonce perníkové. Velké ohlasy vzbuzuje ale také dýňové latte, které si přitom hravě uděláte z pohodlí domova. V dnešním receptu si vysvětlíme, jak na ně a v čem je vlastně tak skvělé.

Proč vlastně zařadit dýni do jídelníčku?
I když popularita dýní každým rokem roste, pro spoustu lidí je to stále jen zelenina, kterou na Halloween vydlabou a vloží do ní svíčku. A to je přitom obrovská škoda. Vždyť dýně je nesmírně bohatá na vlákninu, bílkoviny i vitamíny a minerály. Obsahuje mimo jiného třeba hořčík, draslík, železo, vitamíny skupiny B nebo takový vitamín A. A i když má lehce specifickou chuť, při správném dochucení je opravdu skvělá. Pokud jste ji tedy doteď odmítali, zkuste jí dát šanci. Třeba právě v dýňovém latte.

Dýňě 

Nejdříve musíte vytvořit dýňový sirup
Dýňový sirup je běžně k dostání v některých supermarketech a pokud si chcete ušetřit práci, stačí si ho jednoduše koupit. My ale věříme, že domácí je lepší, a proto se s vámi podělíme o naprosto jednoduchý postup. Budete potřebovat hokaido dýni, kterou je nutné očistit a vydlabat. Pak ji vložte na plech, podlijte asi čtvrt litrem vody a hodinu a půl pečte. Až bude měkká, troubu vypněte a dýni nechte zchladnout. Posléze vydlabejte dužinu a dýni rozmixujte v mixéru dohladka. Nakonec zbývá jen v hrnci rozpustit 300 gramů cukru se čtvrtlitrem vroucí vody a přidat rozmixované pyré. Pár minut povaříte a máte hotovo.

Dýňové latté specialita 

Samotné dýňové latte už je hračka!
Dýňové latté už se přípravou nijak neliší od klasické kávy, pouze stačí přidat sirup. Uvařte si tedy silné espresso, smíchejte ho s preferovaným množstvím mléka a mléčné pěny a zalijte dýňovým sirupem. Tak jednoduché to je. Ale dávejte pozor – samotný sirup už je dost sladký a než kávu tedy ještě osladíte, doporučujeme ji ochutnat.

Aby byl váš zážitek z dýňového latté co možná nejlepší, je nutné také vybrat kvalitní kávu. Nám se pro přípravu této sezónní speciality osvědčila nejvíce nasládlá brazilská Facenda, která se skvěle doplňuje s chutí sladkého dýňového sirupu. Můžete se ale podívat k nám do eshopu a vybrat jakoukoliv kávu, která vás zaujme.

banner_degustátorChci se stát_962x230px