Alternativní příprava kávy. Které tři metody doporučujeme vyzkoušet?

Příprava kávy je do jisté míry stereotypní. Někomu vyhovuje třeba klasická turecká káva, někdo sází na osvědčenou instantní kávu a jiný zase preferuje klasický kávovar. Káva je naštěstí tak rozmanitý nápoj, že nikdy nemusíte zůstat jen u jednoho způsobu a můžete stále zkoušet něco nového. V našem dnešním článku vám proto představíme 3 alternativní způsoby přípravy kávy, které rozhodně doporučujeme vyzkoušet.

AeroPress
Prvním alternativním způsobem přípravy kávy je AeroPress. Tento nástroj je zcela plastový a sestává ze tří samostatných komponentů, které je třeba umístit do sebe. Jedná se o dva plastové válce, které navzájem vytváří určitý píst a jedno papírové sítko, do něhož se navíc přidá ještě papírový filtr. Samotná příprava je jednoduchá, většinou bývá doporučováno použít na jednu dávku asi 15 gramů čerstvé kávy a zalít je vodou o teplotě 80°C. Po dvouminutovém vyluhování stačí kávu zatlačení přefiltrovat přes sítko s papírovým filtrem a vše je připraveno. AeroPress sice stojí řádově stovky korun, ale je velmi praktický a díky plastovým komponentům vám vydrží opravdu dlouho. Skvělá investice na doma i na cesty.
 AeroPress konvička

Moka konvička
Pokud máte rádi espresso a chcete se každé ráno cítit jako v Itálii, určitě byste měli sáhnout po moka konvičce. Tento třídílný vynález má skutečně dlouhou historii, jeho obsluha je nesmírně jednoduchá a jakmile jej jednou koupíte, vydrží vám klidně i deset let. Do spodní části konvičky umístíte vodu, do střední části čerstvě namletou kávu a vrchní část zůstane prázdná. Pak stačí jen položit konvičku na sporák nebo nad jiný zdroj tepla a čekat. Voda se začne ohřívat a pára bude vodu vytlačovat přes mletou kávu nahoru. Jelikož bude ale káva držet v sítku, do horní nádoby se dostane jen výborná káva bez jakékoliv sedliny. A až ji jednou ochutnáte, uvidíte, že už nikdy nebudete chtít jinou.

Moka konvička_Itálie

Chemex
Chemex je skvělý designový kousek, který vám během chviličky vykouzlí úžasnou kávu. A navíc skvěle vypadá a hodí se do každé moderně zařízené domácnosti. Ve své podstatě připomíná překapávač, jen s tím rozdílem, že má hrubší filtr. Přefiltrovaná káva zároveň nepadá do hrnku, ale do spodní části chemexu, odkud ji později můžete rozlít do více hrnků. Před přípravou kávy doporučujeme důkladně promýt filtr a následně použít alespoň 6 gramů kávy na každých 100 ml vody o teplotě maximálně 90°C.

Základem je dobrá káva
Aby káva připravená alternativními způsoby stála opravdu za to, musíte zvolit dobrou arabiku, která bude čerstvá. A přesně taková je káva od nás. Vozíme ji přímo z plantáží v originálních jutových pytlích a pražíme ji až u nás v naší pražské pražírně. Tak vám můžeme zaručit, že ať si vyberete kteroukoliv kávu z naší nabídky, bude disponovat úžasnou chutí a skvělou vůní. Stačí mrknout do našeho eshopu a vybrat si tu, která vás nejvíce zaujala.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Líbil se vám náš dnešní článek? Pak byste se rozhodně měli podívat i na některé z dalších příspěvků: