Salvádor - Jak chutná káva pěstovaná na lávových polích

Salvador je sice nejmenší zemí Střední Ameriky, přesto ale produkuje tolik kávy, že mu patří 21. příčka v celosvětové produkci a více než celé století je to hlavní vývozní artikl podporující ekonomiku této země. Jak pěstování, tak samotná chuť této kávy má ale celou řadu různých specifik, a proto si v dnešním článku představíme salvádorskou kávu o něco detailněji.

Kávu pěstovali v Salvadoru už indiáni
Káva roste v Salvádoru zcela přirozeně a pro pozitivní účinky na nervový systém ji pěstovali už původní obyvatelé. Zásadní zvrat ale přišel v 19. století, kdy jasně vyplynulo na povrch, že místní arabika může být skvělý vývozní artikl, který by výhledově dokonce mohl nahradit hlavní exportní produkt - indigovník. To se samozřejmě potvrdilo a kávovému průmyslu se v Salvádoru dařilo natolik, že místní pěstitelé nemuseli nastupovat na povinnou vojenskou službu a dokonce jim byli i sníženy daně. Pomyslný vrchol salvádorské kávy přišel v roce 1970, kdy se dokonce zařadila na 4. příčku největších exportérů zeleného zrna. Pak ale přišla občanská válka, došlo ke změně charakteru krajiny a to kávovou produkci samozřejmě ovlivnilo. Dnes naprostá většina pěstitelů vlastní méně než 20 hektarů půdy a ze zákona nikdo nesmí vlastnit více než 245 hektarů. Pěstuje se většinou Bourbon, Pacas, Pacamara a to hned v několika regionech, z nichž nejznámější je Apaneca-Ilamatepec. Právě tam se nachází velmi populární sopka Santa Ana, která je stále aktivní a káva v její blízkosti tím pádem roste na lávových polích, což vytváří nezaměnitelný chuťový profil kávy.

Na jakou chuť a vůni kávy se můžete těšit?
Salvádorská káva se vyznačuje svým všestranným použitím. Celá řada káv totiž nejlépe vynikne jen při specifické přípravě, ale arabika ze Salvadoru chutná skvěle z pákového kávovaru i filtru, může ji použít samotnou i ve směsi a dokonce chuťovým vlastnostem neublíží mléko ani cukr. Vzhledem k poměrně specifické půdě, ve které káva roste, má nezaměnitelnou chuť karamelu a velmi jemnou a příjemnou aciditu, pro kterou ji celá řada odborníků vyhledává. Kromě toho je káva velmi lehce nasládlá se stopami medu, který je pro chuť kávy ze Střední Ameriky poměrně typický a vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek třeba i s mlékem. Můžete také vyzkoušet připravit její osvěžující variantu. Jak udělat ledovou kávu? Stačí, když do ní přidáte pár kostek ledu či kopeček vanilkové zmrzliny. O lahodné osvěžení budete mít v tu ránu postaráno. 

Káva Salvádor

Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud si kávu koupíte v supermarketu, je velmi pravděpodobné, že ve skladu a v regálech strávila několik dní, týdnů a možná i měsíců. Aby se ale co nejlépe uvolnily chuťové i aromatické vlastnosti kávy, musí být čerstvá. A právě takovou seženete v našem eshopu - vybrat můžete třeba právě salvádorskou arabiku značky Latino Café. Tu pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním a čerstvost tak máte zcela zaručenou. Jestli hledáte skvělou kávu, která vám zpříjemní ráno a bude chutnat právě tak, jako byste si ji dali přímo někde v kavárně uprostřed San Salvadoru, máme pro vás tu nejlepší volbu.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení