5 kroků na cestě za lepším šálkem kávy

Žádný učený z nebe nespadl – a to ani pravý kávofil. Není nutné znát přesnou aciditu svého espressa, přesto však existuje několik kroků, které z vás udělají lepšího baristu, ať už si rádi dopřáváte espresso italského stylu nebo ráno nevstanete bez french pressu. 

1. Začněte kvalitními zrnky

Všechny balíčky mleté kávy, které jste koupili ve speciální akci v supermarketu, bez milosti vyhoďte. Tahle káva není hodna vašeho šálku. Její opravdový původ je často zahalen mlhou a na pultech ležívá tak dlouho, až zmizí všechny její dobré kvality. Místo toho si dopřejte zrnka kvalitní kávy. Věnovat pozornost byste měli také jejímu pražení.

5 kroků k přípravě kávy 1

2. Investujte do mlýnku

Váš každodenní kávový rituál by měl začít mletím. Představte si, jak se vaším bytem line vůně čerstvě umleté kávy. Začněte den potěšením smyslů! To však není jediný důvod, proč si domů pořídit mlýnek. Víte, že káva začíná ztrácet chuť už zhruba půl hodiny po namletí? Proto vždy nasypte do mlýnku jen momentálně požadovanou dávku a dopřejte si opravdovou čerstvost. Vybrat si můžete některý z mlýnků z naší nabídky.

3. Dobře svou kávu skladujte

I ta nejlepší káva na světě rychle ztrácí chuť, pokud je vystavená slunci, proudění vzduchu nebo vyšším teplotám. Nenechávejte svou kávu v lednici či mrazáku. Raději pro její uschování zvolte tmavou a dobře těsnící dózu, díky které vám káva vydrží krásně voňavá a dobrá mnohem déle. 

4. Dvakrát měřte

Pokud něco děláme opravdu často, stane se, že přestaneme hlídat přesná doporučení. To je také nejčastější nešvar při vaření kávy. Připomeňte si, jak by se vaše oblíbená káva měla připravovat a nebojte si znovu si naměřit dávky nebo teplotu vody. Uvidíte, že když zalijete správné množství kávy vodou o teplotě, která jí svědčí nejvíce, bude chutnat lépe.

5 kroků k přípravě kávy 2

5. Čistota především

Zní to jako samozřejmost, přesto je nutné tento bod vypíchnout. Často a důkladně myjte náčiní, kterým kávu připravujete. Káva obsahuje olej, který se snadno usadí na konvičce, ve filtru nebo v sítku. Tyto neodstraněné usazeniny pak dodají vašemu nápoji hořký nádech. Veškeré předchozí body jsou pak zbytečné... Proto se neváhejte pustit do důkladného úklidu!

Doufáme, že vám naše tipy pomohou s přípravou té nejlepší kávy. A pokud nevíte, kterou kávu vybrat, koukněte do naší nabídky. U nás klademe na kvalitu a čerstvost velký důraz, můžete si být jisti, že se vám do rukou dostane káva, kterou si hned zamilujete.