Žádný učený z nebe nespadl - a to ani pravý kávofil. Není nutné znát přesnou aciditu svého espressa, přesto však existuje několik kroků, které z vás udělají lepšího baristu, ať už si rádi dopřáváte espresso italského stylu nebo ráno nevstanete bez french pressu.
Všechny mleté balíčky, které jste koupili ve speciální akci v supermarketu, bez milosti vyhoďte. Tahle káva není hodna vašeho šálku. Její opravdový původ je často zahalen mlhou a na pultech ležívá tak dlouho, až zmizí všechny její dobré kvality. Místo toho si dopřejte zrnka kvalitní kávy podle vlastní chuti. Pečlivě sledujte datum pražení, abyste si dopřáli tu nejčerstvější zásilku.
Jak pražení ovlivňuje chuť kávy
Váš každodenní kávový rituál by měl začít mletím. Představte si, jak se vaším bytem line vůně čerstvě umleté kávy. Začněte den potěšením smyslů! To však není jediný důvod, proč si domů pořídit mlýnek. Víte, že káva začíná ztrácet na chutích už zhruba půl hodiny po namletí? Proto vždy nasypte do mlýnku jen momentálně požadovanou dávku a dopřejte si opravdovou čerstvost. Vybrat si můžete některý z mlýnků z naší nabídky.
- Dobře svou kávu skladujte
I ta nejlepší káva na světě rychle ztrácí, pokud je vystavená slunci, proudění vzduchu nebo vyšším teplotám. Nenechávejte svou kávu v lednici či mrazáku a raději si přečtěte naše tipy.
- Dvakrát měřte
Pokud něco děláme opravdu často, stane se, že přestaneme hlídat přesná doporučení. To je také nejčastější nešvar při vaření kávy. Připomeňte si, jak by se vaše oblíbená káva měla připravovat a nebojte si znovu si naměřit dávky nebo teplotu vody.
- Čistota především
Zní to jako samozřejmost, přesto je nutné tento bod vypíchnout. Často a důkladně myjte náčiní, kterým kávu připravujete. Káva obsahuje olej, který se snadno usadí na konvičce, ve filtru nebo v sítku. Tyto neodstraněné usazeniny pak dodají vašemu nápoji hořký nádech. Veškeré předchozí body jsou pak zbytečné... Proto se neváhejte pustit do důkladného úklidu!