5 kroků na cestě za lepším šálkem kávy

Žádný učený z nebe nespadl - a to ani pravý kávofil. Není nutné znát přesnou aciditu svého espressa, přesto však existuje několik kroků, které z vás udělají lepšího baristu, ať už si rádi dopřáváte espresso italského stylu nebo ráno nevstanete bez french pressu.

 

  1. Začněte kvalitními zrnky

 

Všechny mleté balíčky, které jste koupili ve speciální akci v supermarketu, bez milosti vyhoďte. Tahle káva není hodna vašeho šálku. Její opravdový původ je často zahalen mlhou a na pultech ležívá tak dlouho, až zmizí všechny její dobré kvality. Místo toho si dopřejte zrnka kvalitní kávy podle vlastní chuti. Pečlivě sledujte datum pražení, abyste si dopřáli tu nejčerstvější zásilku.

 

Jak pražení ovlivňuje chuť kávy

 

  1. Investujte do mlýnku

 

Váš každodenní kávový rituál by měl začít mletím. Představte si, jak se vaším bytem line vůně čerstvě umleté kávy. Začněte den potěšením smyslů! To však není jediný důvod, proč si domů pořídit mlýnek. Víte, že káva začíná ztrácet na chutích už zhruba půl hodiny po namletí? Proto vždy nasypte do mlýnku jen momentálně požadovanou dávku a dopřejte si opravdovou čerstvost.

 

  1. Dobře svou kávu skladujte

 

I ta nejlepší káva na světě rychle ztrácí, pokud je vystavená slunci, proudění vzduchu nebo vyšším teplotám. Nenechávejte svou kávu v lednici či mrazáku a raději si přečtěte naše tipy.

 

  1. Dvakrát měřte

 

Pokud něco děláme opravdu často, stane se, že přestaneme hlídat přesná doporučení. To je také nejčastější nešvar při vaření kávy. Připomeňte si, jak se správně vyrábí váš oblíbený kávový nápoj a nebojte si znovu si naměřit dávky nebo teplotu vody.

 

  1. Čistota především

 

Zní to jako samozřejmost, přesto je nutné tento bod vypíchnout. Často a důkladně myjte náčiní, kterým chystáte kávu. Káva obsahuje olej, který se snadno usadí na konvičce, ve filtru nebo v sítku. Tyto neodstraněné usazeniny pak dodají vašemu nápoji hořký nádech. Veškeré předchozí body jsou pak zbytečné... Proto se neváhejte pustit do důkladného úklidu!

 

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.