Udělejte si jasno v druzích espressa

Do kavárenské hantýrky není jednoduché proniknout. V nabídce plné italských názvů se lehce ztratí nejeden ostřílený milovník kávy. Udělejte si jasno v tom, jaké druhy espressa a dalších příbuzných nápojů si můžete dopřát ve své oblíbené kavárně. S následujícím přehledem vás nezaskočí žádný barista!

Espresso

Absolutní základ a první bod v našem kávovém rozcestníku. Espresso je kávový nápoj s cremou (tedy pěnou) na povrchu. V espressu je kolem 7 gramů mleté kávy, 30 mililitrů vody a podává se do malých hrnečků. Množství jednotlivých surovin je u tohoto nápoje pevně dané, stejně tak jako počet písmen v jeho názvu, a proto espresso nikdy nezkracujte na „presso“.

Káva espresso Latino Café

Ristretto

Stejné množství kávy jako u espressa, ale menší množství vody, konkrétně 20 mililitrů. Tento nápoj se sicilským rodokmenem má intenzivní chuť. V Čechách se pro ristretto (a někde i pro espresso) stále ještě používá nesprávný název piccolo.
 

Doppio & double shot

Dva termíny pro jeden druh kávy. Italsky doppio nebo anglicky double shot značí dvojité espresso. Tohle dvojité potěšení dostanete naservírované v espresso nebo capuccino šálku.
 

Lungo vs. americano

Tyto dva nápoje se zákazníkům (a někdy i méně zkušeným baristům) pletou. Rozdíl v nich však je. V obou případech jde o espresso „prodloužené“ horkou vodou. U lunga se dolévá nejčastěji v poměru 1:1, u americana 1:5. V případě lunga se však dost často setkáte s klasickým šálkem espressa a džbánečku s horkou vodou k dolití podle vlastní libosti.
 

Capuccino & flat white

Asi nejoblíbenější kávový nápoj s mlékem - capuccino - je tvořen ze třetiny espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny mléčnou pěnou. To je klasická receptura. Stále častěji se také můžete setkat s variantou, kdy dvě třetiny tvoří mikropěna, kterou barista vyrobí šleháním mléka tryskou s vodní párou na kávovaru. Na správném capuccinu nenajdete skořici, kakao ani čokoládu. Trendy variantou je pak flat white rozšířený zejména u protinožců. Zásadní rozdíl spočívá hlavně v dvojité dávce espressa a servírování ve skleničce. Flat white ozdobený latte artem je pravděpodobně nejrozšířenějším kávovým nápojem na sociálních sítích.
 

Latte

Oproti capuccinu je caffè latte větší. Jedna porce espressa je v tomto případě „nastavena“ mléčnou mikropěnou nebo v případě latte macchiata teplým mlékem a pěnou. Latte má více než 250 mililitrů a servíruje se ve velkých šálcích nebo vysokých sklenicích. Čeští baristé budou objednávce „latte“ rozumět, v zahraničí však raději objednávejte jako „caffè latte“. Hlavně v Itálii byste se mohli dočkat pouze teplého mléka.
 

Macchiato

Asi nejvíc vystihuje poptávku po „kafi s mlíkem“. Macchiato je tvořeno jednou dávkou espressa a mléčnou pěnou či mikropěnou, kterou vám do malého šálku barista naservíruje lžičkou. Macchiato vypadá trochu jako miniatura capuccina.

 

Druhů kávy je samozřejmě mnohem víc. Kromě těchto základních se setkáte také s názvy freddo (studené nebo vychlazené espresso), coretto (káva s likérem), granita (polomražená káva hraničící s dezertem), romano (káva s citrónem) nebo například con panna (se šlehačkou). Základem by však mělo být kvalitní espresso, od kterého se odvíjí další chuti.


Vyberte si tu nejlepší kávu pro své espresso 

 

Víte, jaký je rozdíl mezi robustou a arabicou?

Zjistěte víc o zelené kávě

FotkyFoto_74174256_S