Turecká káva

Když se řekne turecká káva, většině lidem se vybaví samozřejmě klasický český turek, tedy mletá kávová zrna zalitá vroucí vodou. Taková káva má ale celou řadu negativ, která jsme zmiňovali v samostatném článku. Pravá turecká káva je přitom poměrně odlišná a vyznačuje se mimo jiné přípravou ve speciální konvičce zvané džezva. V tomto článku vám řekneme, proč je káva v Turecku tak populární i to, jak si ji za pomoci zmíněné džezvy vlastně připravit. 

Káva v Turecku

Pokud jste někdy cestovali nejen do Turecka, ale de facto kamkoliv na Arabský poloostrov, jistě jste si všimli, že káva je tam opravdu velmi oblíbená a pije se snad na každém rohu. Vzhledem ke geografickým podmínkám se ale v žádné z těchto zemí arabika aktuálně nepěstuje, tedy minimálně prozatím. Málokdo ale ví, že v minulosti se káva v Turecku po nějaký čas skutečně pěstovala, když ji tam za vlády tehdejšího sultána Selima I. v polovině 15. století dovezli z Egypta. O něco později se pak v Turecku otevřela i první kavárna a s rozvojem těchto podniků přišel na řadu i vynález zvaný džezva. Právě z Turecka pak káva směřovala dále do Evropy a mimo jiné právě Turci otevírali první kavárny v Praze i Brně.

turecká káva_1

Jak se káva v džezvě připravuje?

Jestli nejste kávový fanatik, dá se předpokládat, že džezvu doma nemáte. Část lidí si ale tuhle konvičku vozí třeba jako suvenýr z dovolené, aniž by měli úplně tušení, jak ji používat. A pokud je to i váš případ, měli byste vědět, že když už džezvu máte, samotná příprava kávy je naprosto jednoduchá. Budete na ni potřebovat následující věci:

  • Džezvu 
  • Dobrou kávu, kterou budete mít ideálně namletou na jemno
  • Cukr
  • Šálek na kávu

Jelikož turecká káva se vyznačuje silnou a intenzivní chutí, doporučuje se pro její přípravu použít 7 gramů kávy na každých 100 ml vody. Kromě kávy však do džezvy patří i cukr, přičemž obě sypké suroviny musíte do nádoby dát ještě před tím, než ji dolejete vodou. V originálních receptech se s cukrem nešetří, obvykle na zmíněných 100 ml vody padnou i dvě čajové lžičky cukru. Džezvu obsahující všechny tři suroviny pak můžete dát na sporák, indukci, sklokeramickou desku nebo jakýkoliv jiný zdroj tepla a nechat přivést k varu. Jakmile se na kávě objeví pěna, posbírejte ji pomocí malé lžičky a nechejte kávu dále ohřívat. Až začne pěnit podruhé, odstavte ji a nalijte do připravených hrnečků včetně kávové sedliny. 

turecká káva 2

Jakou kávu vybrat?

Na přípravu turecké kávy je ideální tmavě pražená káva, která v džezvě po chuťové stránce vynikne o něco lépe než světle pražená zrna. Ačkoliv možností máte celou řadu, my bychom z naší nabídky čerstvých káv z celého světa doporučovali zejména arabiku z Etiopie, která se vyznačuje intenzivní chutí s náznaky čokolády, koření i červeného vína. Této kávě vzhledem k opravdu výrazné chuti neublížíte ani přidáním mléka nebo pořádné porce cukru, takže ať už se rozhodnete pro kávu z džezvy, nebo pro jakýkoliv jiný způsob přípravy, arabika z Etiopie je opravdu skvělou volbou. A pokud byste snad byli o něco náročnější, neváhejte se podívat také do kategorie káv Premium- Exklusiv, kde najdete opravdu zajímavé a raritní arabiky.