Turecká káva

Káva, kterou nazýváme tureckou, se podle všeho stále ještě připravuje jako kdysi odvar prvních ctitelů kávy. Příprava této kávy není složitá. Přesto však musíme dodržovat několik pravidel.  Jemně mletou kávu, cukr a vodu - přesně v tomto pořadí - dáme do malé mosazné nebo měděné konévky s dlouhým držadlem, nazývané džezva. Počítá se se dvěma zarovnanými lžičkami kávy na šálek a současně jednou lžičkou cukru na lžičku kávy. 
Tuto směs necháme přejít varem a vzápětí stáhneme konvičku z plotny. Protože tekutina se při vaření zpění a stoupne až do úzkého hrdla, nesmíme džezvu naplnit po okraj. Turecká káva se podává po trojím převaření. Tato kávová specialita se tradičně koření mletým kardamomem.

Na šálek se počítá s jednou tobolkou koření. K přípravě doporučujeme používat kávu arabica - Brazílie Facenda nebo Kolumbii.

Turecká džezva