Káva, kterou nazýváme tureckou, se podle všeho stále ještě připravuje jako kdysi odvar prvních ctitelů kávy. Příprava této kávy není složitá. Přesto však musíme dodržovat několik pravidel. Jemně mletou kávu, cukr a vodu - přesně v tomto pořadí - dáme do malé mosazné nebo měděné konévky s dlouhým držadlem, nazývané džezva. Počítá se se dvěma zarovnanými lžičkami kávy na šálek a současně jednou lžičkou cukru na lžičku kávy.
Tuto směs necháme přejít varem a vzápětí stáhneme konvičku z plotny. Protože tekutina se při vaření zpění a stoupne až do úzkého hrdla, nesmíme džezvu naplnit po okraj. Turecká káva se podává po trojím převaření. Tato kávová specialita se tradičně koření mletým kardamomem.
Na šálek se počítá s jednou tobolkou koření. K přípravě doporučujeme používat kávu arabica - Brazílie Facenda nebo Kolumbii.