Příprava kávy v džezvě je tradiční a naprosto jednoduchá!

Pili jste někdy tureckou kávu? Vsadíme se, že většina z vás odpověděla, že „turka“ příliš nemusíte, protože kávová sedlina usazená na dně vám příliš nevyhovuje. Víte ale, že tradiční turecká káva připravovaná v džezvě nemá s naším vynálezem příliš mnoho společného? Je to skvělá káva, kterou si naprosto zamilujete. V našem dnešním článku si řekneme vše, co jste kdy chtěli vědět o přípravě turecké kávy v džezvě.

V Turecku byste kávovníky hledali marně!
Je to sice velmi zvláštní, ale ačkoliv se v Turecku spotřebuje tradičně obrovské množství kávy v přepočtu na obyvatele, ve skutečnosti žádné kávovníky nepěstují. V průběhu 15. století sice bylo v zemi několik kávovníků vysázeno a v určité historické etapě se jim v Turecku vesměs dařilo, ale aktuální klimatické podmínky pěstování kávy zkrátka a dobře neumožňují – proto se země zaměřuje spíše na obilniny, bavlnu či tabák. Přesto si už s první sklizní Turci kávu zamilovali a přišli i s vlastním vynálezem, ve kterém ji připravovali. Džezva, tedy kovová nádoba s často dřevěnou rukojetí izolující od tepla, získala srdce mnoha obyvatel a dnes na Arabském poloostrově jen těžko seženete kávu připravovanou jinak.

Turecká káva v šálku 

Tureckou kávu si zvládnete připravit i doma!
Turci, jak je všeobecně známo, milují sladké. A káva pro ně v tomto ohledu není výjimkou Na přípravu tradiční turecké kávy budete potřebovat 4 suroviny: Džezvu, kvalitní jemně mletou kávu, cukr a hrneček na pití.

Do džezvy nejprve umístíte cukr a kávu, přičemž na každých 100 ml vody doporučujeme použít 7 gramů kávy, tedy zhruba vrchovatou čajovou lžičku. Džezvu i s kávou umístěte na sporák a nechte ji ohřát. Až se na kávě začne tvořit pěna, seberte ji a umístěte na dno hrnečku, z něhož budete kávu pít. Tento postup můžete opakovat i vícekrát. Jakmile se pěna objeví podruhé nebo potřetí, vařič vypněte, nechejte chviličku odstát a opatrně nalijte do hrnečků. A pak už stačí se jen usadit a vychutnat si tu nejlepší kávu, jakou jste za poslední dobu ochutnali.

Káva v džezvě

Jakou arabiku vybrat?
Aby byl náš recept kompletní, musíme ještě doporučit konkrétní kávu! Naprosto ideální by na tyto účely byla samozřejmě káva z Turecka, ale tam se bohužel aktuálně žádná nepěstuje. To znamená, že i samotní Turci musí arabiku dovážet. A i když můžete sáhnout po kterékoliv z našeho eshopu, nám se nejvíce osvědčila naše jemná arabika z Tanzánie , která je neskutečně vyvážená a skvěle chutná i po přidání cukru nebo mléka. Stejně jako ostatní kávy ji pro vás pražíme co možná nejkratší dobu před odesláním, takže k vám káva dorazí čerstvá, chutná a voňavá.

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to nás těší! Ještě ale neodcházejte, na našem blogu totiž najdete celou řadu zajímavostí, třeba články o jednotlivých zemích produkujících skvělou kávu. Co takhle některý z těchto: