Pili jste někdy tureckou kávu? Vsadíme se, že většina z vás odpověděla, že „turka“ příliš nemusíte, protože kávová sedlina usazená na dně vám příliš nevyhovuje. Víte ale, že tradiční turecká káva připravovaná v džezvě nemá s naším vynálezem příliš mnoho společného? Je to skvělá káva, kterou si naprosto zamilujete. V našem dnešním článku si řekneme vše, co jste kdy chtěli vědět o přípravě turecké kávy v džezvě.
V Turecku byste kávovníky hledali marně!
Je to sice velmi zvláštní, ale ačkoliv se v Turecku spotřebuje tradičně obrovské množství kávy v přepočtu na obyvatele, ve skutečnosti žádné kávovníky nepěstují. V průběhu 15. století sice bylo v zemi několik kávovníků vysázeno a v určité historické etapě se jim v Turecku vesměs dařilo, ale aktuální klimatické podmínky pěstování kávy zkrátka a dobře neumožňují – proto se země zaměřuje spíše na obilniny, bavlnu či tabák. Přesto si už s první sklizní Turci kávu zamilovali a přišli i s vlastním vynálezem, ve kterém ji připravovali. Džezva, tedy kovová nádoba s často dřevěnou rukojetí izolující od tepla, získala srdce mnoha obyvatel a dnes na Arabském poloostrově jen těžko seženete kávu připravovanou jinak.
Tureckou kávu si zvládnete připravit i doma!
Turci, jak je všeobecně známo, milují sladké. A káva pro ně v tomto ohledu není výjimkou Na přípravu tradiční turecké kávy budete potřebovat 4 suroviny: Džezvu, kvalitní jemně mletou kávu, cukr a hrneček na pití.
Do džezvy nejprve umístíte cukr a kávu, přičemž na každých 100 ml vody doporučujeme použít 7 gramů kávy, tedy zhruba vrchovatou čajovou lžičku. Džezvu i s kávou umístěte na sporák a nechte ji ohřát. Až se na kávě začne tvořit pěna, seberte ji a umístěte na dno hrnečku, z něhož budete kávu pít. Tento postup můžete opakovat i vícekrát. Jakmile se pěna objeví podruhé nebo potřetí, vařič vypněte, nechejte chviličku odstát a opatrně nalijte do hrnečků. A pak už stačí se jen usadit a vychutnat si tu nejlepší kávu, jakou jste za poslední dobu ochutnali.
Jakou arabiku vybrat?
Aby byl náš recept kompletní, musíme ještě doporučit konkrétní kávu! Naprosto ideální by na tyto účely byla samozřejmě káva z Turecka, ale tam se bohužel aktuálně žádná nepěstuje. To znamená, že i samotní Turci musí arabiku dovážet. A i když můžete sáhnout po kterékoliv z našeho eshopu, nám se nejvíce osvědčila naše jemná arabika z Tanzánie , která je neskutečně vyvážená a skvěle chutná i po přidání cukru nebo mléka. Stejně jako ostatní kávy ji pro vás pražíme co možná nejkratší dobu před odesláním, takže k vám káva dorazí čerstvá, chutná a voňavá.
Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to nás těší! Ještě ale neodcházejte, na našem blogu totiž najdete celou řadu zajímavostí, třeba články o jednotlivých zemích produkujících skvělou kávu. Co takhle některý z těchto: