Mocha: Dokonalé spojení kávy a čokolády

;Někdo kávu miluje kvůli její hořké chuti, někdo ji vyhledává spíše kvůli vysokému obsahu kofeinu. Pokud si kávu naprosto běžně sladíte, ale máte pocit, že už vás to tak nějak omrzelo, máme pro vás skvělé řešení. Sáhněte po kávě zvané mocha, kterou běžně seženete v mnoha kavárnách a velmi snadno si ji zvládnete připravit také v pohodlí domova. V tomto článku vám o tomto dokonalém spojení kávy a čokolády povíme více. 

Co je to mocha?

V úvodu tohoto článku jsme již stihli naznačit, že mocha je kombinace kávy a čokolády, což může někomu připadat trochu zvláštně. Když se nad tím však zamyslíte, káva a kakao toho mají opravdu hodně společného. Rostou často v blízkosti sebe, káva mnohdy obsahuje tóny čokolády a naopak pražené kakao často může lehce připomínat kávu. Ačkoliv káva pochází z Afriky, v současnosti je jejím největším producentem Brazílie, přičemž v arabice z této země dominují právě tóny zmíněné čokolády. Naopak kakaové boby pochází z Jižní Ameriky, ovšem největším producentem je africké Pobřeží slonoviny. Ačkoliv tyto dvě plodiny tedy mají mnoho společného a v mnohém se liší, měli byste vědět, že jejich spojení rozhodně není tak marné, jak by se mohlo zdát. A myslíme si, že jakmile jednou ochutnáte mocha, dáte nám za pravdu. 

mocha 1

Mocha, nebo moccacino?

Ještě než se pustíme do nějakého detailnějšího receptu na přípravu této kávy, považujeme za zajímavé poukázat na poměrně neobvyklou záměnu v terminologii. Když se totiž podíváte na naši arabiku z Jemenu, najdete na ní nápis “Jemen Mocha Matari”. Není to ovšem tím, že by tahle káva nějakým způsobem souvisela s námi probíraným čokoládovým nápojem, nýbrž je to dáno tím, že Mocha označoval historicky velmi významný přístav, podle kterého byla následně pojmenována celá odrůda arabiky. Nápoj, který si v tomto článku představíme, by se tak měl jmenovat spíše moccacino, ovšem jelikož v mnoha kavárnách se můžete setkat spíše s označením mocha, budeme to respektovat i my. 

Jak si mocha připravit?

Po drobných odbočkách se již konečně dostáváme k receptu na kávu mocha. Ten ale bohužel není, narozdíl od mnoha jiných kávových receptů, vůbec ustálený a je tak dost dobře možné, že v každé kavárně můžete po objednání mocha dostat něco trochu jiného. Vždy by tuto kávu mělo tvořit espresso (případně tzv. doppio, tedy dvojité espresso), mléčná pěna a čokoláda v nějaké podobě. Některé kavárny však sází na kakaový prášek rozmíchaný ve vodě, jiné používají čokoládový sirup a někde se dokonce můžete setkat přímo s kousky čokolády rozpuštěnými v kávě. Možností existuje zkrátka a dobře celá řada a když si budete chtít mocha vyzkoušet doma, doporučujeme experimentovat s různými zdroji čokolády a zůstat u toho, který vám bude nejvíce vyhovovat. 

mocha 2

Nezapomeňte na dobrou kávu

Když už je řeč o přípravě mocha, samozřejmě musíme připomenout, že je dobré si pořídit i dobrou kávu. Pro dosažení maximální autenticity samozřejmě není od věci použít již zmíněnou arabiku z Jemenu, protože přeci jen se jedná o odrůdu mocha, která dala název celému nápoji. Vzhledem k tomu, jak omezené množství je této kávy ale každoročně produkováno, se ovšem jedná o poměrně velkou raritu, což se projevuje na vyšší ceně. Pro kombinování s čokoládou a mlékem tak bude naprosto dostačující některá z našich čerstvých arabik z celého světa