Kde se pěstuje káva

Věděli jste, že káva se pěstuje podle některých zdrojů až v 60 zemích napříč světem? A jak asi tušíte, z každého regionu chutná trošku jinak a má jiné vlastnosti. Někde se můžete těšit na plné tělo s tóny kouře a čokolády, jinde má kávy spíše květinové aroma a lehkou chuť. Víte, jaké země produkují kterou kávu? Dnešní článek vám v tom udělá jasno. A rovnou vám doporučíme i konkrétní produkty.

Víte, kde se nachází kávový pás?
Káva roste v oblasti zvané kávový pás. To je oblast rozprostírající se mezi obratníkem raka a obratníkem kozoroha, konkrétněji mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou. Neznamená to, že by mimo ni káva vůbec nerostla, ale že jinde se jí daří hůř a produkce je značně omezená. Tady má káva ideální vlhkost, teplotu i složení půdy proto, aby vynikla její chuť a i velmi vybíraví spotřebitelé si na ní pochutnali. Které světadíly tedy do kávového pásu zasahují?

Kde se pěstuje káva_ 

Amerika
Vezmeme to pěkně od začátku. Na území Ameriky se pěstuje vůbec nejvíce kávy a může za to zejména jihoamerický stát Brazílie, který je největším světovým producentem. Ta exportuje do celého světa výběrovou arabiku s jemnými tóny oříšků, kakaa i medu. Co se týče kvality, na paty jí ale šlape i káva z Kolumbie, pro kterou jsou taktéž charakteristické tóny kakaa, ale tentokrát navíc poznáte i jemné náznaky vanilky. Mezi další jihoamerické producenty kávy patří třeba Bolívie, Ekvádor nebo Kolumbie, přičemž všechny tyto kávy najdete v našem eshopu.

Když se z Jižní Ameriky přesuneme do té Střední, rozšíří se nabídka ještě o Guatemalu, Honduras, Kostariku, Mexiko či Panamu. Obzvláště za zmínku ale stojí Havaj, která je jediným státem USA, který pěstuje kávu. A to ne jen tak ledajakou. Tamní arabika nese název Kona a díky plné chuti s jemnými náznaky skořice, čokolády a karamelu se řadí k opravdu exkluzivním produktům, které doporučujeme vyzkoušet.

Afrika
Od největšího exportéra kávy se dostáváme k nejstaršímu exportéru kávy. Právě v Africe se totiž s pěstováním kávy začalo a tamní arabika se vyznačuje krásně intenzivní chutí odkazující k červenému vínu a čokoládě. To je dáno zejména kyselejší půdou, která chuť kávy takto ovlivňuje. Už ani tolik nezáleží na tom, jestli sáhnete po Etiopii, která je domovinou pěstování arabiky, Keni, v níž můžete kromě červeného vína cítit i jemné tóny citrusů, nebo třeba jiné africké kávě z naší nabídky.

Kde se pěstuje káva 

Asie
Asie je nesmírně rozlehlý kontinent a jak asi tušíte, káva se pěstuje primárně na jihu. Exportu vévodí Vietnam, který je po Brazílii druhým největším producentem kvalitní kávy a tamní arabika se vyznačuje jemně nasládlou chutí s tóny vanilky a medu, ale přitom plným tělem a intenzivními dozvuky. Za zmínku stojí i Filipíny, které kromě klasické kávy vynikají i v produkci cibetkové kávy, která patří k nejvíce ceněným kávám na světě.

Austrálie
Na závěr pro vás máme ještě malou zajímavost. Kávu pěstuje i Austrálie, i když je pravda, že její podíl na světové produkci je naprosto zanedbatelný. Ročně vypěstují jen asi 300 kilogramů zeleného zrna, protože více jim klimatické podmínky zkrátka nedovolí. Australská arabika je ale i přes vyšší cenu naprosto famózní a její úžasnou čokoládově ovocnou chuť si naprosto zamilujete.

No a to by od nás bylo všechno. Nemáte z toho všeho čtení o kávě náhodou taky chuť na šálek poctivé arabiky? U nás máme tak široký výběr, že si vybere každý z vás. A než se nadějete, káva bude u vás.

banner_degustátorStaňte se_962x230px

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak neváhejte a podívejte se na některé z dalších příspěvků, které pro vás na náš blog píšeme:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení