Jáva - Kořeněná káva s bohatou a plnou chutí

Jáva je jednak nejzalidněnější ostrov na světě, ale jednak také jeden z nejvýznamnějších indonéských producentů kávy. Ta zde má dlouhou historii a díky skvělému chuťovému profilu je velmi oblíbená i ve světě. Ale vzhledem k tomu, že majoritními odbytišti indonéských produktů jsou Japonsko, Spojené státy, Čína a Singapur, v Evropě není až tak rozšířená. A proto se na ni zaměříme v dnešním článku.

Po historických zkušenostech dominuje robusta
Jak jsme zmiňovali v předchozím článku o Indonésii, káva zde byla poprvé vysázena roku 1699 a 1711 tak došlo k první sklizni a potažmo i prvnímu drobnému exportu. Jáva drží trochu nešťastné prvenství, právě odtud se totiž v 80. letech 18. století kávová rez rozšířila do zbytku Indonésie. A celý průmysl to velmi ovlivnilo - po krizi se zde nejdříve vysadil kávovník liberijský, ale když se ani tomu nedařilo, místní pěstitelé předeslali na robustu. A ta se zde primárně pěstuje dodnes a tvoří dokonce až 90% veškeré kávové produkce na Jávě. Arabiky se zde tedy pěstuje velmi málo, ale o to více je ceněná. I když se velká část exportuje do Spojených států a Kanady, ani u nás není problém ji sehnat. A jak se dozvíte níže, máte téměř stoprocentní jistotu, že vám bude chutnat.

 

Káva z Jávy

Káva, kterou si zamiluje každý
Jáva produkuje jednu z nejchutnějších arabik, jaké na trhu seženete. A není se čemu divit, vždyť se bere z každé okolní oblasti jenom to nejlepší. Ať už preferujete jakýkoliv druh kávy, z této arabiky budete nadšeni. Ve srovnání s ostatní kávou z Indonésie není tak kyselá a ani nemá tak zemitou chuť, což leckdo rozhodně ocení. Stejně jako třeba káva z Nové Guinei ale disponuje plným tělem a vyváženou chutí, ve které si každý najde to své. Patrné jsou stopy koření, zejména skořice a hřebíčku, ale ve vůni jistě ucítíte i lehké kouřové tóny. Chuť pak jasně odkazuje na kořenitou čokoládu, která spolu se skořicí vytváří v ústech naprostou symfonii chutí.

Pokud jde o zpracování kávy, na Jávě praktikuje naprostá většina producentů buď klasické promytí kávových zrn, nebo tzv. monzunování, které je typické pro kávu indickou. Zrna se vystaví působení dešťů a zvýšené vlhkosti, čímž dochází ke změně chuťových i aromatických vlastností a vy tak máte téměř stoprocentní jistotu, že si na této výběrové kávě pochutnáte.

 Káva z ostrova Jáva

Jakou vybrat?
Aby si káva zachovala maximum svých chuťových i aromatických vlastností, je nutné, aby byla čerstvá. Při výběru kávy tedy rozhodně doporučujeme vybrat tu z našeho eshopu. Jedná se o arabiku značky Latino Café a i když kávová zrna samozřejmě pochází z Jávy, pražíme je až u nás a co nejkratší dobu před odesláním, abychom byli schopni deklarovat čerstvost.

banner_degustátorChci se stát_962x230px