Jáva - Kořeněná káva s bohatou a plnou chutí

Jáva je jednak nejzalidněnější ostrov na světě, ale jednak také jeden z nejvýznamnějších indonéských producentů kávy. Ta zde má dlouhou historii a díky skvělému chuťovému profilu je velmi oblíbená i ve světě. Ale vzhledem k tomu, že majoritními odbytišti indonéských produktů jsou Japonsko, Spojené státy, Čína a Singapur, v Evropě není až tak rozšířená. A proto se na ni zaměříme v dnešním článku.

Po historických zkušenostech dominuje robusta
Jak jsme zmiňovali v předchozím článku o Indonésii, káva zde byla poprvé vysázena roku 1699 a 1711 tak došlo k první sklizni a potažmo i prvnímu drobnému exportu. Jáva drží trochu nešťastné prvenství, právě odtud se totiž v 80. letech 18. století kávová rez rozšířila do zbytku Indonésie. A celý průmysl to velmi ovlivnilo - po krizi se zde nejdříve vysadil kávovník liberijský, ale když se ani tomu nedařilo, místní pěstitelé předeslali na robustu. A ta se zde primárně pěstuje dodnes a tvoří dokonce až 90% veškeré kávové produkce na Jávě. Arabiky se zde tedy pěstuje velmi málo, ale o to více je ceněná. I když se velká část exportuje do Spojených států a Kanady, ani u nás není problém ji sehnat. A jak se dozvíte níže, máte téměř stoprocentní jistotu, že vám bude chutnat.

 

Káva z Jávy

Káva, kterou si zamiluje každý
Jáva produkuje jednu z nejchutnějších arabik, jaké na trhu seženete. A není se čemu divit, vždyť se bere z každé okolní oblasti jenom to nejlepší. Ať už preferujete jakýkoliv druh kávy, z této arabiky budete nadšeni. Ve srovnání s ostatní kávou z Indonésie není tak kyselá a ani nemá tak zemitou chuť, což leckdo rozhodně ocení. Stejně jako třeba káva z Nové Guinei ale disponuje plným tělem a vyváženou chutí, ve které si každý najde to své. Patrné jsou stopy koření, zejména skořice a hřebíčku, ale ve vůni jistě ucítíte i lehké kouřové tóny. Chuť pak jasně odkazuje na kořenitou čokoládu, která spolu se skořicí vytváří v ústech naprostou symfonii chutí.

Pokud jde o zpracování kávy, na Jávě praktikuje naprostá většina producentů buď klasické promytí kávových zrn, nebo tzv. monzunování, které je typické pro kávu indickou. Zrna se vystaví působení dešťů a zvýšené vlhkosti, čímž dochází ke změně chuťových i aromatických vlastností a vy tak máte téměř stoprocentní jistotu, že si na této výběrové kávě pochutnáte.

 Káva z ostrova Jáva

Jakou vybrat?
Aby si káva zachovala maximum svých chuťových i aromatických vlastností, je nutné, aby byla čerstvá. Při výběru kávy tedy rozhodně doporučujeme vybrat tu z našeho eshopu. Jedná se o arabiku značky Latino Café a i když kávová zrna samozřejmě pochází z Jávy, pražíme je až u nás a co nejkratší dobu před odesláním, abychom byli schopni deklarovat čerstvost.

banner_degustátorChci se stát_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení