Jak si jednoduše připravit dobrou kávu? Máme pro vás 3 tipy!

Skvělá káva se dá připravit během chvilky. A dokonce k tomu není zapotřebí ani drahé vybavení. Určitě neplatí, že si bez prémiového kávovaru dobrou kávu nepřipravíte. Existují totiž vychytávky, které vám spolehlivě udělají dobrou kávu, ale přitom se dají pořídit už za pár stovek.  V tomto článku si ukážeme 3 základní pomůcky, o kterých byste měli určitě vědět. Pokud žádnou z nich ještě nemáte, zapřemýšlejte nad tím, jestli by se vám do kuchyně náhodou také nehodila. 

French press

První skvělou vychytávkou je french press, nástroj vytvořený primárně k jednoduché přípravě intenzivní kávy. Skvělé však je, že se dá využívat také k přípravě sypaného čaje. Je totiž opatřen pístem, který stačí po extrakci kávy či čaje stlačit a objem ve french pressu se přefiltruje přes kovové sítko. Vznikne vám tak čistá káva bez kávové sedliny. Pokud v této nádobě budete připravovat čaj, žádné další sítko na jeho přecezení už hledat nemusíte. 

Jak připravit kávu ve french pressu? Jednoduše. Požadované množství kávy zalijte vodou nepřesahující teplotu 90℃. Pak jen nechte kávu louhovat, stlačením pístu ji přefiltrujte a můžete nalévat do šálku. Takto připravená arabika chutná opravdu skvěle. A co je na této metodě nejlepší? Že nezabere mnoho času a intenzitu kávy můžete ovlivnit délkou jejího louhování. French press stojí určitě za zkoušku.

french press

Dripper

Dripper je praktická pomůcka na přípravu překapávané kávy. Svým tvarem připomíná trychtýř a najít ho můžete hned v mnoha provedeních. Záleží už jenom na vás, zda si pořídíte levnější plastový, nebo keramický, který vám vydrží do té doby, než vám spadne na zem. Kromě dripperu se při této metodě přípravy kávy neobejdete bez papírových filtrů, které slouží k filtrování kávy. 

Příprava kávy v dripperu je naprosto jednoduchá. Jak na ni? Ze všeho nejdříve namočíte papírový filtr, který následně vložíte do dripperu. Ten pak postavíte na svůj oblíbený šálek, nasypete do něj požadované množství kávy a taktéž ji zalijete vodou nepřesahující teplotu 90℃. Jakmile voda kávou proteče, sejmete filtr, vyhodíte jej, dripper opláchnete vodou a máte hotovo. Na této přípravě je nejlepší, že máte do minuty hotovo a neušpiníte téměř žádné nádobí.

dripper

Moka konvička

Poslední a neméně skvělou vychytávkou je moka konvička. Na kávu připravenou s její pomocí si budete muset sice počkat, odvděčí se vám však silným espressem s výraznou vůní a silnou chutí. Moka konvička se skládá ze tří částí, čímž se určitě nenechte odradit. Konvička jde snadno rozložit a vy ji během chvilky zvládnete pohodlně vyčistit. 

Jak moka konvička funguje? Do spodní části patří studená voda, do prostřední čerstvě namletá káva a horní část musí zůstat prázdná, protože tam po chvíli zavoní vaše espresso. Nejprve musíte přimět spodní vodu k varu. Jakmile začne voda vřít, začne procházet přes namletou kávu a odtud se dostane do vrchní části, odkud si po převření veškeré vody můžete kávu nalít do svého šálku. 

moka

Kterou metodu přípravy kávy se chystáte vyzkoušet? Každá z metod má něco do sebe. Ať už se tedy rozhodnete pro kteroukoliv, neuděláte chybu. Pro přípravu skvělé kávy je zapotřebí kvalitní arabika. Doplňte své zásoby a pořiďte si některou z naší nabídky. Nabízíme vám výběrovou kávu ze všech koutů světa, takže si vybere úplně každý. Co třeba káva z Ekvádoru, Ugandy, Austrálie, nebo třeba Vietnamu