Je čerstvá káva nejlepší? A co je to degassing?

Víte, jaká káva chutná nejlépe? Přece ta čerstvá! Minimálně se to můžete dočíst na řadě různých blogů. Jak je to ale doopravdy? Je káva hned po upražení skutečně tím nejlepším, co si můžete dopřát? A nebo je lepší o něco starší káva? V našem dnešním článku se podíváme na to, kdy je káva nejlepší a proč na stáří kávy záleží. 

Proč hraje stáří roli? 

Na úvod trocha důležité teorie – stáří kávy skutečně hraje roli v tom, jak dobrá káva bude. Proč? Jednoduše kvůli tomu, že káva obsahuje celou řadu látek, které mají tendenci se v průběhu času rozpadat, vyprchávat či ztrácet na intenzitě. A právě proto také není dobré kávu nechat po rozbalení třeba jen tak postavenou na kuchyňské lince – tím totiž celý proces zbytečně urychlíte. Touhle logikou můžete dojít k velmi jednoduchému předpokladu – nejlépe bude káva chutnat bezprostředně po tom, co se upraví, tedy než všechny zmiňované látky stihnou z kávy "zmizet". 

degassing 1

Ve skutečnosti je to složitější 

Ve skutečnosti je to s kávou ale o něco složitější a navzdory tomu, že čerstvá káva bývá často doporučovaná, neznamená to, že se jedná o kávu bezprostředně po upražení. Při procesu pražení se totiž v kávě odehrává spousta chemických procesů, při nichž se mimo jiné uvolňuje oxid uhličitý. A právě ten může způsobovat problémy. Z kávy totiž neodchází najednou, ale v průběhu několika dalších dní po upražení. A když je ho v kávě příliš, negativně to ovlivňuje míru extrakce. Zjednodušeně řečeno ze své kávy nedostanete maximum ani v případě úplně čerstvé kávy. Je proto dobré provést tzv. degassing, ke kterému se tímto dostáváme.

Co je to degassing a proč ho provádět? 

Jak jste už nejspíš pochopili, degassing (někdy v češtině označovaný jako odplynění) je proces, při kterém se káva zbaví nadbytečného oxidu uhličitého. Dobré na tom je, že to pro vás nevyžaduje žádnou speciální aktivitu – pouze stačí, abyste se podívali na datum pražení, které dnes většina prodejců kvalitní kávy samozřejmě uvádí na etiketě produktu. Pak už stačí jen mít na paměti, že káva by měla po upražení zhruba 3 dny až jeden týden odpočívat, než se do ní pustíte. A jakmile ji jednou načnete, je dobré se podívat i na náš článek o skladování kávy, aby vám co nejdéle vydržela v dobrém stavu. 

degassing 0

Základem všeho je dobrá káva

Na závěr našeho dnešního článku zbývá ještě dodat, že degassing je výsadou kvalitních káv. Pokud nakupujete kávy ze supermarketu, rozhodně nemůžete očekávat, že budou pražené před méně než 3 dny. U těch tedy nebi třeba žádný degassing provádět. Když ale nakoupíte třeba naši kvalitní čerstvou kávu z celého světa, může se klidně stát, že bude pražená relativně před chvílí. My totiž na čerstvost kávy opravdu dbáme, a proto zelená zrna pražíme až v naší holešovické pražírně. To platí nejen pro kávu z naší nabídky prémiových arabik, ale i pro ostatní kávy, které se vám snažíme zprostředkovat v co nejlepší kvalitě za rozumnou cenu. Ať už tedy zvolíte kterýkoliv produkt, můžete se na nás spolehnout. A pokud máte chuť na něco netradičního, neváhejte prozkoumat u naši nabídku kávových specialit.