Liberica: Znáte sestru arabiky a robusty?

Když přijde řeč na kávu, mnoho lidí ví, že existuje něco jako arabica a robusta. Část z nich dokonce ví i to, jaké jsou mezi nimi rozdíly, což jsme rozebírali v jednom z našich blogových článků. Ale víte, že existují i další druhy kávy? Jedním z nich je i liberica, která toho sice může hodně nabídnout, ale žádný velký boom prozatím v kávovém světě nezažila. V dnešním článku vám ji proto představíme o něco detailněji. 

Co je liberica vlastně zač? 

Jak jsme už částečně nastínili v úvodu tohoto článku, coffea liberica (česky kávovník liberský) je ve své podstatě dalším druhem kávovníku, s nímž se můžete setkat. Pokud máte pocit, že vám název něco evokuje, možná máte pravdu. Své jméno totiž nese po státu zvaném Libérie, který se nachází v západní Africe, kde sousedí s Pobřežím Slonoviny, Sierrou Leone a Guineou. Právě tam byl tento druh objeven vůbec poprvé a je nutné podotknout, že znalci tento druh bezpečně poznají, protože kávovníky tohoto druhu jsou velmi mohutné a mohou dorůstat až do výšky zhruba 20 metrů. Nedá se bohužel divit, že o této kávě většina lidí nikdy ani neslyšela, protože na světové produkci se podílí opravdu zanedbatelným množstvím a pěstuje se jen v malém množství lokalit třeba v Indonésii, Polynésii a Jižní i Střední Americe. 

liberica 1

Je liberica chuťově dobrá?  

Jelikož globálnímu trhu vládne arabika, věnuje se jí největší pozornost. Ta lidem chutná většinou více než robusta, a proto ji také najdete v naší nabídce čerstvých káv z celého světa. A jestliže robustě se nevěnuje dostatečná pozornost, liberica stojí úplně mimo sféru zájmu většiny lidí. Je to přitom obrovská škoda. Po chuťové stránce se o této kávě většinou dozvíte, že je o něco sladší než arabika a přináší taktéž velmi rozmanitý chuťový profil. Pokud je zpracovaná naturální suchou metodou, dominují v ní tóny jackfruitu. Když je zpracována promytou metodou, objeví se náznaky čokolády, citrusů i květin. Na druhou stranu ale někomu může liberica připadat lehce dřevitá, čímž se lehce podobá třeba zmiňované robustě. Kromě chuti ale může být potenciál odrůdy také v pohodlném pěstování – díky mohutným kořenům může totiž růst i v takových typech půdy, kde by se arabice nemuselo úplně dařit. Zároveň je třeba říct, že liberica může být vhodná i do drsnějších klimatických podmínek než jiné druhy kávovníků a je tedy možné, že s měnícím se klimatem ještě přijde na její pěstování správná doba. Každopádně těžko říct, jakým směrem by se mohl kávovník liberský vyvíjet, kdyby se mu už dnes věnovala taková pozornost, jaká se aktuálně věnuje arabice. 

liberica 2

Chcete zůstat věrní arabice? 

Pokud náhodou dostanete možnost vyzkoušet kávu připravenou z libericy, určitě to můžeme doporučit. Pravda je ovšem taková, že i když tento druh zaujal v posledních letech nějaké odborníky, ve skutečnosti by i jeho případná popularizace byla otázkou mnoha dalších let. Minimálně prozatím tak nejspíše budete muset zůstat věrní arabice. To ale není vůbec žádný problém, pokud víte, kde nakupovat. V naší nabídce totiž najdete jak čerstvou kávu z celého světa, tak i různé prémiové kávy, kterých se každoročně produkuje jen omezené množství. A když vás náhodou přepadne chuť na něco netradičního, můžete si prohlédnout naše kávové speciality