Káva hraje v životě mnoha lidí poměrně důležitou roli. Někdo si bez ní nedovede představit svoje ráno, pro někoho je návštěva kavárny skvělou příležitosti pro setkání s přáteli, někdo s oblibou navštěvuje nejrůznější kávové festivaly a další kulturní akce. Jakmile ale přijde léto a teploty začnou atakovat 30 stupňů, jen málokdo má chuť na teplou kávu. Přemýšleli jste někdy ale nad tím, kde se tolik populární ledová káva vlastně vzala? A jak si ji nejlépe připravit? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku.
Kde se ledová káva vzala?
Ačkoliv historie ledové kávy není úplně jasná, existuje poměrně zajímavý a smysluplný příběh, který o tomto skvělém letním nápoji hovoří. Údajně se o jeho rozšíření postarali francouzští vojáci v alžírských legiích. Kvůli tomu, že ve ztížených podmínkách nebylo možné připravit čerstvou kávu, používali vojáci kávový sirup. Ten stačilo zalít klidně i studenou vodou a pak už stačilo přidat jen trochu cukru a bylo hotovo. Časově se jednalo asi o 50. léta 19. století a když se pak tito vojáci vraceli zpátky domů, byl tento koncept představen francouzským kavárnám. Ty jej samozřejmě s radostí převzali a jelikož si každá kavárna recept přizpůsobila tak trochu podle sebe, postupně začala ledová káva žít svůj vlastní život. Od začátku 20. století se pak o další rozšíření tohoto trendu postaraly nejrůznější řetězce rychlého občerstvení, které ledové nápoje servírují zákazníkům napříč celým světem. A dnes si málokdo z nás dokáže představit léto bez ledové kávy.
Jak si ledovou kávu připravit?
Dnes je ledová káva nesmírně populární a najdete ji tak logicky v nabídce celé řady kaváren. A také se rozšířilo množství způsobů, jakými lze ledovou kávu vlastně připravit. Pokud máte doma nebo v kavárně pákový kávovar, asi nejjednodušší je vycházet z espressa, které necháte z kávovaru vytéct na kostky ledu. S ním pak můžete pracovat třeba na přípravě ledového cappuccina, latte nebo dalších kávových nápojů. Populární je ale v posledních letech také cold brew připravované ze studené vody přes noc. To se pak rovněž může pít s mlékem, smetanou nebo celou řadou různých dalších aditiv, čehož využívají jak malé kavárny, tak i velké řetězce dostupné po celém světě. A pokud vám tyto dva základní způsoby stále nestačí, můžete se inspirovat v zahraničí a vyzkoušet třeba řecké frappé, italské freddo a nebo affogato, které se připravuje v kombinaci se zmrzlinou. Jestli byste se o jednotlivých postupech přípravy rádi dozvěděli více, určitě si neváhejte přečíst náš článek zaměřený na přípravu ledové kávy.
Jakou kávu vybrat?
Ať už vás láká klasické ledové espresso, cold brew nebo třeba vynikající affogato, základem je vždy mít po ruce kvalitní kávu, bez které dobrou ledovou kávu zkrátka a dobře nepřipravíte. A od toho jsme tu my. V naší nabídce čerstvé kávy totiž najdete arabiku z celého světa. No a pokud byste náhodou nechtěli připravovat kávu takto složitě, stále je skvělou možností ledová instantní káva, kterou u nás rovněž najdete. Vyrábíme ji přitom z kvalitní brazilské arabiky, což je velmi příjemná změna, protože mnoho rozpustných káv se vyrábí z chuťově méně komplexní robusty. Pokud tedy preferujete jednoduchou přípravu, vyzkoušejte ten rozdíl!