Vietnam - Od francouzských kolonizátorů až po jednoho z největších producentů kávy

Káva se do Vietnamu dostala až v roce 1857, což je ve srovnání s ostatními zeměmi například v Africe podstatně později. Přesto již začátkem 20. století představovala hlavní exportní surovinu a v současnosti Vietnam vévodí žebříčku exportérů robusty a po Brazílii je největším producentem zelených kávových zrn. Až to vypadá, že je káva Vietnamu tak trochu zaslíbená, že? A už jen kvůli tomu bychom si v našem dnešním článku měli říct pár důležitých faktů.

Zprvu to s kávou ve Vietnamu nevypadalo vůbec dobře
Když kávu ve Vietnamu francouzští kolonizátoři v roce 1857 poprvé představili, nevyvolala kdejaký rozruch. Ba právě naopak - po první sklizni to dokonce vypadalo, že Vietnam nemá ani zdaleka dostačující podmínky a mnohem výhodnější bude pěstovat rýži. To se ale změnilo s vytvořením farem ve vyšších nadmořských výškách, zejména pak v regionu Dak Lak. Poté káva sice zaznamenávala mnohem vyšší výnosy, ale přesto to neměla jednoduché. Přišla totiž Vietnamská válka, která samozřejmě radikálně změnila charakter krajiny. A aby toho nebylo málo, po válce přišlo znárodnění farem, jejichž výnosnost poté opět klesla na minimum. O novodobé historii kávy ve Vietnamu tak můžeme hovořit až od roku 1986, kdy přišla celá řada reforem povzbuzujících kávový průmysl. Pak již stačilo jen pár let a Vietnam se vypracoval až tam, kde je dnes - tedy na největšího producenta robusty a druhého největšího producenta kávových zrn na světě.

Robusta, nebo arabika?
Jak jste asi již stihli pochopit, majoritní většina pěstitelů (některé zdroje uvádí až 75%) preferuje robustu, která je o něco jednodušší na pěstování, je rezistentní vůči celé řadě chorob a v neposlední řadě mají její stromy také vyšší výnosnost. Každopádně chuť robusty z Vietnamu je poměrně hořká a zemitá, což většině lidem příliš nevyhovuje a Vietnam se pomalu, ale jistě začíná zaměřovat spíše na cestu kvality, než na co nejvyšší produkci kávových zrn. Celá řada pěstitelů tak má ve svých repertoárech také jemnou a výbornou arabiku.

Káva Vietnam

Proč nevyzkoušet vietnamskou kávu?
Vietnamská káva je sama o sobě zkrátka famózní. Má velmi vyvážené tělo, jemně sladkou chuť s velmi zřetelnými tóny vanilky a květin a lehce nasládlý závěr, pro který si tuto kávu oblíbily zejména ženy. Pokud byste ale chtěli kávě dodat trochu autenticity a vychutnat si ji jako ve Vietnamu, přidejte kondenzované mléko - nezbytnou surovinu pro výrobu tzv. Vietnamské kávy.

Postup je jednoduchý a zvládne to každý:
Na dno šálku nalijte porci kondenzovaného mléka. 
Připravte si filtrovanou kávu tak, jak ji máte rádi - vietnamské servírování zahrnuje přípravu kávy za pomoci phin filtru, ale můžete použít klasický dripper, Aeropress nebo jakoukoliv formu přípravy, kterou uznáte za vhodné.
Kávu s mlékem promíchejte a vychutnejte si nezapomenutelný chuťový zážitek. Příprava kávy je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý.

Jakou doporučujeme vybrat?
Přestože vietnamská robusta představuje poměrně zajímavý chuťový zážitek, zdaleka nevyhovuje každému, a proto jsme se rozhodli vsadit na jistotu. V našem eshopu tedy najdete vietnamskou arabiku značky Latino Café, kterou pro vás pražíme až co nejkratší dobu před odesláním, aby si káva zachovala všechny své chuťové a aromatické vlastnosti.

banner_degustátorChci se stát_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení