Tanzanie - Lahodná káva z východní Afriky

Tanzanie je východoafrický stát pro turisty zajímavý zejména celou řadou národních parků a safari, kulturních památek i nejrůznějšími přírodními úkazy. I přes poměrně značnou turistickou popularitu je to ale stát velmi chudý a ekonomika země je závislá především na zemědělství pokrývajícím přes 80% veškerého exportu. A zkusili byste uhádnout nejvýznamnější plodinu zabírající majoritní podíl exportovaných plodin? Pokud vás napadla káva, je to samozřejmě správně. A právě proto se na ni v dnešním článku podíváme o něco detailněji.

Kávu používali domorodci již v 16. století
Káva má v Tanzánii historii tak dlouhou, že ji můžeme srovnávat s tou etiopskou. Koneckonců právě z Etiopie se arabika do Tanzánie dostala a stalo se tak již na začátku 16. století. Tehdy samozřejmě nebyla nijak masově rozšířená a dokonce se z ní ani nevařil žádný nápoj - existují ale zmínky o domorodých kmenech, jejichž členové zralá zrna rádi žvýkali pro jejich stimulační účinky. O výsadbě nových kávovníků pak až do 19. století rozhodovali náčelníci příslušných kmenů, ale jejich moc začala logicky slábnout s příchodem německých kolonizátorů, kteří jednak prosadili výsadbu jiných kultivarů arabiky a jednak také nutili domorodce pěstovat jiné plodiny (banány, ananasy a další). Za dob kolonialismu se káva sice pěstovala, ale kávový průmysl se příliš nerozvíjel a tak po získání samostatnosti tamní vláda podporovala pěstitele různými výhodnými půjčkami a novými pěstitelskými projekty. Dnes Tanzanie produkuje mezi 40 až 50 tisíci tun zeleného kávového zrna ročně a řadí se tak mezi dvacítku největších světových producentů. Již mnoho let preferují tamní pěstitelé arabiku, která představuje až 70% exportu.

Jak se káva v Tanzanii pěstuje?
Kávu v Tanzanii pěstuje podle dostupných odhadů 400 000 rodin a přímo se tak její pěstování dotýká až 2,5 milionu obyvatel. Nejvýznamnějšími oblastmi pro pěstování arabiky je Iringa, Kigoma, Matengo a Mbeya, ale skvělá káva se pěstuje i ve vyšších nadmořských výškách v oblastech blízko Kilimanjara. Robustu pak pěstuje především region Bukoba. Vzhledem k poměrně velkému počtu vodních toků se naprostá většina kávových zrn zpracovává mokrou (promytou) metodou. Až z 90% se na kávové produkci podílejí malí pěstitelé a zelená zrna se exportují především do Japonska, Itálie a Spojených států.

Na jakou chuť se můžete těšit?
Káva z Tanzanie představuje pro mnoho odborníků to nejlepší, co je na trhu k dostání. A není se čemu divit, jedná se o opravdu lahodnou kávu s poměrně intenzivními tóny červeného vína, které je pro africkou arabiku typické. Ve srovnání s kávou z Keni má mnohem nižší aciditu a zároveň není tolik hořké, tudíž se pije velmi dobře v kteroukoliv denní hodinu. Pokud patříte mezi odborníky, jistě poznáte také jemné tóny čokolády, borůvek a citrusů. Tato káva je vhodná pro všechny druhy přípravy kávy - ať už preferujete frenchpress, filtr a nebo máte k dispozici kávovar. 

Jakou doporučujeme vybrat?
Aby chuťové a aromatické vlastnosti kávy co nejlépe vynikly, musí být vždy čerstvá. Jelikož to moc dobře víme, kávu pro vás pražíme až co nejkratší dobu před odesláním. Pokud vás ta z Tanzanie zaujala, určitě doporučujeme vyzkoušet naši tanzánskou arabiku značky Latino Café. Jestli vás příliš nezaujala, nabízíme kávu z celého světa, aby si každý z vás dokázal přijít na své. Tak na co ještě čekáte? Objednejte si tu nejlepší čerstvou kávu na každý den!

Káva Tanzánie

banner_degustátorChci se stát_962x230px

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení