Blog novinek a zajímavostí, Strana 2

Espresso pody: Jaké mají (ne)výhody oproti sypké kávě?

Když přijdete do kavárny, můžete samozřejmě narazit na celou řadu různých nápojů, kterým jsme se již věnovali v mnoha předcházejících článcích v rámci našeho blogu. Například jsme psali o espressu nebo o čím dál populárnějším flat white. No a v rámci některých článků jsme se dotkli i alternativních ...

Konvička na mléko: Jakou vybrat na latté art?

Pokud rádi navštěvujete nejrůznější kavárny a bistra, jistě vám nemusíme dlouho vykládat o latté art, tedy technice, kdy baristé do kávy pomocí mléka kreslí nejrůznější ornamenty od jednoduchých srdíček až po nejzajímavější abstraktní kreace. V případě, že byste si však rádi latté art vyzkoušeli i d...

Vacuum pot: Když chcete kávu připravovat s péčí

Káva už dávno pro mnoho lidí není jen obyčejný nápoj a kromě toho, že velká část lidí  začíná podstatně více dbát na kvalitu, se neustále vyvíjí také alternativní metody přípravy kávy. Jedním z nejsložitějších, ale zároveň nejzajímavějších způsobů přípravy je pak vacuum pot, o kterém vám povíme...

Tamper: Nenápadný pomocník pro dokonalé espresso

Pákový kávovar, kterému jsme se věnovali například v rámci jednoho z našich předešlých článků, by měl být pomyslným srdcem každé kavárny a mnoho milovníků tohoto nápoje si ho proto pořizuje i domů. A v takovém případě si sice budete moct vychutnat opravdu prvotřídní kávu i v pohodlí domova, ale dost...

Váha na kávu: Zbytečnost, nebo cesta k dokonalému šálku?

Asi není žádným tajemstvím, že kaváren je dnes ve větších městech jako hub po dešti a rozdíly mezi nimi mohou být opravdu propastné. A zatímco některé z nich si s přípravou kávy dávají záležet, měří délku extrakce a přesně váží množství použité kávy, jiné na to příliš nehledí. Jak je to tedy napříkl...

Aeropress: Geniální pomocník pro přípravu kávy

Když se rozhodujete, jakým způsobem připravovat kávu, máte obvykle na výběr z metod využívajících filtr a z metod, které vyvinutím určitého tlaku proženou vodu přes mletou kávu. Pak je tu ale Aeropress, poměrně nový vynález, který si bere z obou těchto metod to nejlepší a ve výsledku tak dává vznikn...

Extrakce kávy: 3 pilíře pro správnou přípravu

Rádi si pochutnáte na dobré kávě, ale máte pocit, že doma chutná úplně jinak než v kavárně? Pokud máte nakoupenou kvalitní arabiku a stále máte pocit, že se kávě z kavárny chuťově ani nepřibližuje, možná používáte špatnou metodu přípravy. V rámci tohoto článku se podíváme na to, jaké aspekty je třeb...

Předávkování kofeinem: Jak na ně reagovat?

Káva není jenom neskutečně chutný nápoj, ale díky obsahu kofeinu dokáže také oddálit únavu. A právě proto po ní řada z nás sahá v situacích, kdy cítíme, že na nás jde únava. A když nezabere jeden šálek, připravíme si další. Jenže pak je velmi jednoduché se kofeinem předávkovat, což s sebou může přin...

Káva a hubnutí: Může vám skutečně pomoci?

Snažíte se zhubnout přebytečná kila a nevíte, jaké nápoje jsou vhodné a kterým se naopak raději vyhnout? Odpověď u kávy není vůbec tak jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože zatímco černá káva bez jakýchkoliv aditiv může být v dietě skvělým pomocníkem, kávové nápoje z různých pop...

Kávová turistika: Jaké regiony se vyplatí navštívit?

Zatímco některým kávovým konzumentům stačí, že mají každé ráno šálek čerstvé kávy, někdo tímhle jedinečným fenoménem opravdu žije a část lidí dokonce i svou dovolenou v exotice plánuje s ohledem na to, aby nějak rozšířili své kávové znalosti a zkušenosti. A zatímco někomu stačí navštívit některou z ...