Turecká káva

Káva, kterou nazýváme tureckou, se podle všeho stále ještě připravuje jako kdysi odvar prvních ctitelů kávy. Při její přípravě dáváme jemně mletou kávu, cukr a vodu - přesně v tomto pořadí - do malé mosazné nebo měděné konévky s dlouhým držadlem, nazývané džezva. Počítá se dvěma zarovnanými lžičkami kávy na šálek a současně jednou lžičkou cukru na lžičku kávy. 
Tuto směs necháme přejít varem a vzápětí stáhneme konvičku z plotny. Protože tekutina se při vaření zpění a stoupne až do úzkého hrdla, nesmíme džezvu naplnit po okraj. Turecká káva se podává po trojím převaření. Tato kávová specialita se tradičně koření mletým kardamomem.

Na šálek se počítá s jednou tobolkou koření. K přípravě doporučujeme používat kávu arabica - Brazílie Facenda nebo Kolumbii.

Turecká džezva

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.