Průvodce vlastnostmi kávy: Asie

Milovníci kávy dobře ví, že se jejich oblíbený nápoj liší nejenom tím, zda si právě pochutnávají na arabice, robustě či směsi, ale výslednou chuť mimo jiné ovlivňuje také region, ve kterém kávová zrna vyrostla. Přečtěte si, co původ prozradí o kávě.

 

Představte si kávovou plantáž na svahu kolumbijské hory a keře vysazené v thajské džungli. Každé ze zrnek dostalo do vínku jiné podmínky. Sluneční svit, teplota, nadmořská výška, srážky, to vše ovlivňuje poměr jednotlivých tónů ve výsledném šálku. Pokud s poznáváním rozdílů v chuti začínáte, není nutné jít do velkých detailů. Začněte od velkých oblastí a světadílů.

 

Jak chutná káva z Asie?

 

Asijská káva je synonymem zemité chuti. Její chuť je více hořká, plná a exotická. Rezonuje s tmavou čokoládou nebo ořechy. Má také výraznější těžší vůni. Nejznámější kávové regiony jsou na Sumatře, Jávě a v Indii. Káva ze Sumatry je zemitá a je často více voní pražením, ovlivňuje ji vulkanická půda, z níž vyrostla. Zrnka z Jávy jsou velmi plná s ušlechtilou dřevitou chutí. Indická káva je méně kyselá, plná a kořeněná.

 

Káva z asijských oblastí je většinou určená pro export na Západ. Co se týče horkých nápojů, doposud hrál u Asiatů první housle čaj. Avšak v posledních letech vzrůstá v asijských zemích žízeň po kávě. Pěstitelé v Asii se soustředí více na robustu, v místních kavárnách však pomalu stoupá poptávka po arabice. Předpovídaným trendem pro tento a další rok je obliba cold brew.

 

Ochutnejte kávy z Asie a najděte si mezi nimi svou oblíbenou!

 

Kava_arabica_Laos Kava_arabica_Java

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies. Více informací.